Kısırlığınızın sebebi telefonunuz olabilir!

Fazla cep telefonu kullanımının erkeklerde sperm kalitesini bozabildiği belirtildi. Aşırı cep telefonu kullanımı, sperm sayısını düşürüyor, kalitesini azaltıyor, anormal sperm oranını da artırıyor. Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir uyarıyor: “Telefonunuzu çantanızda taşıyın, konuşurken kulaklık kullanın!”

Haberler 02.03.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz yllarda Exeter Üniversitesi tarafndan yaplan çalmada, sperm says ve hareketinin cep telefonlarn cepte tutmaktan etkilendii sonucuna varld. çalmada, elektromanyetik radyasyonun suçlu olduu ileri sürüldü.

ELEKTROMANYETK RADYASYON DNAYA ZARAR VERYOR

çalmada bin 492 erkein katld 10 ayr analizde sperm kalitesi deerlendirildi. çalmay yürüten aratrmac Dr. Fiona Mathews, çalmalardan biri hariç tümünün cep telefonuna maruz kalma ile kötü sperm kalitesi arasnda bir balant olduunu gösterdiini söyledi. Telefondan kaynaklanan radyo frekansl elektromanyetik radyasyonun sperm üretim döngüsünü bozduu veya DNAya zarar verdii düünülüyor. Baka bir düünce de, telefondan dorudan veya radyasyon yoluyla üretilen snn, spermi etkileyebilir olmas

ABDde ksrlk tedavisi yapan kliniklerdeki 361 erkek üzerinde yaplan bir baka çalmada da, cep telefonuyla ar konuan erkeklerin sperm saylar ve kalitesinin daha düük, anormal sperm orannnsa daha yüksek olduu görüldü. Fertility and Sterility dergisinde yaymlanan aratrma, cep telefonlar ve dier kablosuz cihazlarn salk üzerindeki olumsuz etkisiyle ilgili kafalardaki sorular bir kez daha gündeme getirdi.

GÜNDE 4 SAATTEN FAZLA KULLANANLAR RSK ALTINDA

Aratrmaya katlan erkeklere cep telefonu kullanma alkanlklar hakknda sorular soruldu. Bunun sonucunda günlük cep telefonu kullanm ne kadar çoksa sperm says ve kalitesinde o kadar azalma olduu görüldü. Günde 4 saatten fazla cep telefonu kullandn söyleyen erkeklerin sperm saysnn aratrmaya katlanlar arasnda en düük çkt ve çok az kaliteli sperme sahip olduu belirlendi.

Cleveland kliniindeki aratrmann bakan Dr. Ashok Agarwal, Elde ettiimiz sonuçlar cep telefonu kullanmyla azalan sperm kalitesi arasnda güçlü bir balant olduunu gösteriyor. Cep telefonlarnn yayd elektromanyetik enerjinin DNAya zarar vererek vücut dokusunu bozabilecei düünülüyor dedi.

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir: Günlük yaamnzn parças olan birçok ey aslnda ksrlnzn nedeni olabilir. Bunlardan uzak durarak sperm ve yumurta kalitenizi artrabilirsiniz diyerek çocuk sahibi olamayan çiftleri uyaryor.

TELEFON VÜCUDUNUZA DEMESN, çANTANIZDA TAIYIN

Tademir: Cep telefonlar, özellikle radyasyon yayan dier aletler ile birlikte kullanldklarnda üreme saln olumsuz etkiliyor. Cep telefonlarn bedeninize temas ettirmemeniz ve üreme organlarnza yakn yerde tamamanz gerekiyor. Kulaklkla konumanz, yatarken mümkün olduunca uzak bir yere koymanz veya kapatmanz da önemli korunma yollarndan Hem erkeklere hem de kadnlara telefonlarn ceplerinde deil, çantalarnda tamalarn öneriyorum diyerek anne-baba olmaya çalan çiftleri özellikle uyaryor.

SPERM HAREKETLLN AZALTIYOR, GENETN BOZUYOR

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, erkekleri sadece cep telefonu konusunda deil kablosuz internet ve diz üstü bilgisayar konusunda da uyaryor: WI-FI (Kablosuz internet balants) ve diz üstü bilgisayar kullanan erkeklerin yaylan elektromanyetik dalgalar ve testislerde oluan yüksek s sebebiyle erkek ksrlna yakalanma oran, kullanmayanlara oranla çok daha yüksek. Bu teknolojik cihazlar, üreme fonksiyonlarn etkileyerek sperm hareketliliini azaltyor ve spermin genetik yapsna zarar veriyor. Erkeklerin, bilgisayarlarn dizüstünde deil, masada kullanmalarn öneriyorum.

Ana Sayfaya Git