Kısırlık efsaneleri

İnsanlar hemen her toplumda çocuk sahibi olma konusunda konuşmaya çok heveslidir. Bu konuyu biri açmaya görsün, hemen kulaktan duyma tavsiyeler, doğruluğu tartışmalı öneriler konuşulur ve paylaşılır.

Haberler 09.05.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Betül Görgen, ksrlkla ilgili en çok konuulan efsaneleri ve gerçekleri sizler için yazd:

EFSANE: Ksrlk kadna ait bir kusurdur.

GERçEK: Ksrlk olgularnn 1/3ü erkek kaynakldr. Kadna ve erkee ait nedenler nerdeyse eittir. Geri kalan grupta ise hem kadna hem de erkee ait sebepler yer alr. Bu nedenle hem kadn hem erkek bir arada deerlendirilmelidir.

EFSANE: Benim ailemde herkes dourgan, benim böyle sorunum olmaz.

GERçEK: Ksrlk düünülenden çok daha sk rastlanan bir sorun. Ortalama 7-8 çiftten biri bu konuda sorun yayor.

EFSANE: Doktora gitmeden bir yl bekleyin.

GERçEK: Bu durum herkes için geçerli deildir. 35 yan üzerindeyseniz, düzensiz adetleriniz varsa, daha önce geçirilmi operasyonlar söz konusuysa bir yl beklemenize gerek yok. Hatta bir an önce doktora gidip bekleme süresini ona göre belirlemek en dorusudur.

EFSANE: Tüp bebek tedavisinde daima ikiz veya üçüz olur.

GERçEK: Tedavinin çoul gebelik riskini artrd gerçek ama ilerleyen teknoloji sayesinde artk amaç tek ve salkl gebelik elde etmek.

EFSANE: Kendimi 35 gibi hissetmiyorum, ya benim için etkili olmaz.

GERçEK: Tabii ki salkl yaam üreme potansiyelinizi olumlu etkiler, fakat yan yumurta ve sperm üzerindeki etkisini geriye götüremez. Ya, üreme potansiyeli için kritik bir belirleyicidir.

EFSANE: 40 yana kadar yumurtalarm için endie etmeme gerek yok.

GERçEK: çou kadn yaklak 1-2 milyon yumurtayla doar. Bu say ergenlik döneminde yar yarya düer ve yala birlikte azalr. Özellikle 35 yandan sonra hem sayda hem de kalitedeki bu azalma hz kazanr.

EFSANE: Doktoruma çok soru sorarsam problemli hasta olduumu düünür.

GERçEK: Doktor ve hasta bir takm gibidir. Sizin için doru olan tedavi ve mevcut durumunuzla ilgili soru sormaktan kaçnmayn.

EFSANE: Üreme salyla ilgili bir doktorla görümek otomatik olarak tüp bebek yapmak demektir.

GERçEK: Üreme salyla uraan bir uzman sizin durumunuzu çok daha iyi deerlendirerek size doru bilgi verir. Bu konuda uzman bir doktorda muayene olmak ve baz testler yaptrmak sizin tüp bebek yaptracanz anlamna gelmez. çocuk sahibi olma konusunda karar vermeden önceki ilk adm doru atmanz salar.

Ana Sayfaya Git