Kıskançlık dişlere zarar

Gün içerisinde yaşanan sıkıntı ve yorgunluklar diş sıkması veya gıcırdatmasına neden olabiliyor. Diş sıkmasının özel bir nedeninin olmadığını ancak başlıca nedeninin stres olduğunu belirten Diş Hekimi Bora Murat, “Diş sıkması kişinin stres seviyesi, psikolojik durumu ve alışkanlıklarına bağlı olarak her yaş grubunda görülebilir ve kendi kendine geçmez” açıklamasında bulundu.

Haberler 13.01.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di skmasnn genellikle psikolojik kaynakl bir rahatszlk olduunu söyleyen Di Hekimi Bora Murat, Agresif, aceleci, titiz kiilerde di gcrdatmas daha sk görülür. Ayrca duygusal stres, kuvvetli pimanlk, obsesyon, uykusuzluk, her türlü gerginlik hali ve kskançlk gibi durumlar di gcrdatmasna sebep olabilir dedi.

KUVVETL PMANLIK VE KISKANçLIK

Yetersiz ve dengesiz beslenme, parazitler ve endokrin bozukluklarnn da di skmasna neden olduunu vurgulayan Di Hekimi Bora Murat, Di yapsnda doutan bozukluklarn olmas veya sonradan yaplan protez ve dolgulardan kaynaklanan bozukluklar di skmasna neden olabilir. Ancak uyurken di skma genetik bir hastalk deildir dedi. Bora Murat, sinüzit hastas çocuklarda da di gcrdatmasnn gözlemlendiini söyledi.

GENç ERKNLER DLERN SIKIYOR

Kadn ve erkeklerde di skmasnn görülme orannda belirgin bir farkn olmadn ancak 20-35 ya aralndaki genç erikinlerde daha çok görüldüünü söyleyen Di Hekimi Bora Murat, Di skmas genç erikinlerde yüzde 50 civarnda görülürken, bu oran çocuklarda yüzde 15 civarnda dedi.

D YAPISINDAK PROBLEME BAKILMALI

Di gcrdatmas tedavisinde birinci basaman di skmasna neden olabilecek faktörlerin tespit edilmesi olduunu belirten Di Hekimi Bora Murat, Öncelikle fiziksel muayene yaplmal ve di yapsnda bir problem varsa buna göre tedavi program hazrlanmal. çounlukla dier tedavi basamaklarna gerek kalmadan sadece di yapsndaki bozukluklar giderilerek sorun ortadan kaldrlabiliyor açklamasnda bulundu.

GEREKTNDE LAç TEDAVS DE UYGULANABLYOR

Di ile ilgili problemlerin ortadan kaldrlmas için çene eklemi rahatszl tansnn konduktan sonra tedavinin planlandn söyleyen Di Hekimi Bora Murat, Tedavi, kas egzersizleri gibi fiziksel bir yaklam, gerektiinde ilaç tedavisini ve çene ilikisini ideale tayan mekanik yaklam içeriyor. Bu amaçla mekanik destek olarak splintler hazrlanyor. Oklüzal splint genellikle sert akrilikten yaplan, bir arktaki dilerin kesici ve çineyici yüzeylerini kaplarken kart arktaki dilerle temas salayan, taklp, çkarlabilen bir apareydir. Splintlerin ikyetleri ortadan kaldrmas hem hastay rahatlatr hem de kapann yeniden düzenlenmesini salar dedi.

Tedavi süresince hastalarn çenesini yoracak ar hareketlerden kaçnmalar ve di skmasnn temel sebebi olan stres faktörünü gerekirse psikolojik destek alarak ortadan kaldrmalar gerektiini belirten Di Hekimi Bora Murat, di skmasnn sonuçlarn öyle sralad:

D SIKMASININ SONUçLARI

Dilerde anma, çineme yüzeylerinde düzleme

Uygulanan kas kuvveti sonucu yüzeyde ve di eti kenarna yakn bölgelerde krklar

Uyurken dilerin gcrdatlmas sonucu çkan yüksek ses

Dilerde hassasiyet

Az açma srasnda veya çineme yaparken zorluk çekilmesi ve ar duyulmas

Kulak, akak ve yanaklarda ar hissi, kulak çnlamas

Boyun ve ba ars

Anormal eklem sesleri

çenenin kitlenmesi veya yerinden çkmas

çenelerde devaml bir gerginlik ve yorgunluk hissi

Isrmada bir deiiklik meydana gelmesi

Yüzde ilik, asimetri

Ana Sayfaya Git