Kızılay Başkanı Kınık: Günlük 5 bin ünite kana ihtiyaç var

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kan bağışı rakamlarının 30 binli rakamlarının altına düştüğünü ve günlük 5 bin ünite kana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberler 01.05.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Kzlay Genel Bakan Dr. Kerem Knk, Kzlayn kan stoklar ve immum plazma çalmalar hakknda açklamalarda bulundu. Kan stoklarnn kritik seviyede olduunu belirten Knk, Koronavirüs salgn nedeniyle özellikle vatandalarn tedirginliinin artmas, sokaa çkma yasann oluturduu durumlar üstüne Ramazann gelmesiyle beraber, kan stoklarmzda kritik seviyenin altna dütük. u an hastanelerimiz ihtiyaç duyduu kan karlamak için kan balarmzn acil olarak artrlmasna ihtiyacmz var. Bu çerçevede ülke genelinde yaklak bin 300 hastane ve buradaki hastalarmzn kan ihtiyacn karlayabilmek adna Kzlay Kan Hizmetlerinin Türkiyedeki 300 noktasnda bir çarda bulunduk. Bu çerçevede stoklarmzn acilen doldurulmas ve hastanelerin günlük ihtiyacn giderilmesi için u anda bir seferberlik halinde çalyoruz dedi.

KAN STOKLARIMIZ 30 BNL RAKAMLARIN ALTINA DÜTÜ

Koronavirüs salgn öncesinde günlük 9 bin ünite kan stoklarna girdiini belirten Knk, Normal zamanlarda, aslnda kovitin olmad zamanlarda biz günlük 9 bin ünite, yllkta 3 milyon ünite kan ba ve stokuyla gidiyorduk. Stoklarmzda yüz binli rakamlarda olurdu. Ancak bu kovit salgn nedeniyle stoklarmz erimeye balad. çünkü vatandalar evinden çkmamaya, kayglarndan dolay kan banda bulunmamaya baladlar. Bu süreç içerisinde ihtiyaç eskisi kadar fazla deil çünkü rutin ameliyatlar ertelendi ama bizim günlük 5 bin ünite kan ihtiyacmz devam ediyor ve bunun toplanmas gerekiyor. Kan stoklarmz 30 binli rakamlarn altna dütü. Bu bizim kritik seviyemiz. Bunun altna dütüünde biz her türlü olaanüstü art için hazr olmak isteriz afet durumu gibi. Bu kritik seviyenin hemen yukar çkartlmas gerekiyor. Günlük de yaklak 5 bin ünite kann vatandalarmzdan alnp bin 300 hastanemizdeki hastalarmzn, ameliyat olanlarn, lösemili çocuklarmzn, talesemili ailelerin, kovit nedeniyle ihtiyac olanlarn ihtiyaçlarn karlamamz gerekiyor diye konutu.

MMUM PLAZMADA Y DURUMDAYIZ

Kerem Knk, mmum plazma konusunda iyi gidiyoruz. Kan bandaki durum burada yok çünkü kovit rahatszln geçirmi olan immum plazma ba yapabilecek olan vatandalarmzn neredeyse yüzde 90ndan fazlas bu ba yapmay kabul ediyor. Onlara çok çok teekkür ediyoruz. Bugün itibariyle yaklak 800 civarnda immum plazma baçmz plazmalarn balad. O yaklak bin 600 civarnda immum plazma bileenine dönütürülüp youn bakmlardaki hastalara takld. Aldmz ilk klinik sonuçlar çok çok müspet. Ölüm oranlarna, hastalk oranlarna, youn bakmlardaki saylara da bunun yansdn görüyoruz. u an Salk Bakanlmzn bu anlamdaki öncülüüyle ve orkestrasyonuyla Kzlayn bu konudaki lojistik operasyonuyla beraber dünyada bu uygulamay en baarl uygulayan ve en erken uygulamaya balayan ülke olarak bu anlamda da sevindirici bir sonuç olduunu ifade edebilirim ifadelerini kulland.

KAN BAII MERKEZLERNDE EN SALIKLI NSANLAR VAR

Kan ba merkezlerinin hastane olmadn ve kan ba merkezlerinde en salkl insanlarn bulunduuna dikkat çeken Knk, Baçlarmzda unu ifade etmek istiyorum; Kzlay kan merkezleri hastane deildir. Burada hasta insanlar deil, hatta toplumun en salkl insanlar bulunmaktadr. Bütün kan merkezlerimiz 2 saatte bir dezenfekte edilmektedir. Merkeze girerken her hangi bir hastal olup olmad bu anlamda tespit edilmektedir. Hijyen artlarna uymaktadr. Bir bulama riski ekmek aldnz frndaki bula riskinde çok daha düüktür, endie etmesinler, buras hastane deil. Kan verdikleri zaman vatandalarmz baklklarnn düebileceini hastala yakalanabilecekleri endieleri var. Bu da doru deil. Kesinlikle bilimsel anlamda bir hekim olarak da bunu ifade edebilirim. Böyle bir durum söz konusu deil, kan sürekli yenilenen bir dokumuz, bunda da bir sknt yok. Kovit rahatszl da kan yoluyla da bulamyor. Bunun oluturduu bir tedirginlikte olabilir. Sadece damlack yoluyla, solunum enfeksiyonlaryla bulayor. Vatandalarmzn her hangi bir ekilde endieye kaplmalarna gerek yok. Toplam sürecimiz 15 dakika ve Türkiyenin 300 noktasnda www.kanver.org web sitemizden, hangi noktalarda kan verebileceklerini vatandalarmz örenebilirler, randevu alabilirler ve bu anlamda balarn güvenli bir ekilde yapabilirler çünkü kan, hastanelerdeki hastalarmza takmak zorunda olduumuz kan laboratuvarlarda üretilemeyen bir doku. Ancak bir insan bir insana verirse onun ifas olabiliyor dedi.

Ana Sayfaya Git