Kkka Vakaları Azalıyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında ciddi ölçüde azalma olduğunu söyledi.

Haberler 14.05.2017 - 17:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakr, Krm Kongo Kanamal Atei (KKKA) vakalarnda ciddi ölçüde azalma olduunu söyledi.

Bakr, AA muhabirine yapt açklamada, kenenin insanlarn doal yaam boyunca skça temas ettikleri ve karlatklar bir vektör olduunu belirtti.

Her kenenin KKKA hastal virüsü tamadn vurgulayan Bakr, Özellikle de krsal alanda yaayan ya da krsal alanda bulunan vatandalarmzn keneyle çok sk temas oluyor. Bu temaslarn hepsinde de kene bulunduunda bu virüsün hemen bulatn düünmemek lazm. Kene temas olan kiilerde kenenin hemen uzaklatrlmasn öneriyoruz. Kene temas sonras kiide 3 haftaya yakn ate, üüme, titreme gibi semptom olursa hekime bavurmasn öneriyoruz. diye konutu.

Bakr, KKKA virüsü tayan kenelerin hayvandan insana geçtii vakalarla da sk karlatklarn dile getirdi.

KKKA virüsünün kene temas ya da kenenin temizlenmesi srasnda keneden çkan salglarla bulatna iaret eden Bakr, u bilgileri verdi:

nsanlarda keneleri hayvanlardan temizleme alkanl var. Keneyi hayvanlardan temizlemek yerine veteriner hekimden destek alarak buna yönelik ilaçlar alnmal ve hayvan keneden bu ekilde arndrlmal. Bu vakalara da çok sk rastlyoruz. Hayvandaki keneye çplak elle temas etmemeleri lazm. çünkü bu keneler temizlenirken ölüyor ve svlar aça çkyor, svlar da derideki çatlaklardan, ya da baka ekilde giriyor ve kii hastal bu ekilde alm oluyor. Kene temizleme ilemi için veterinerlerden ya da ziraat odalarndan destek alnmal.

6 kii tedavi altnda

Prof. Dr. Bakr, Sivasn Türkiyede en fazla KKKA vakas görülen yerlerden olduunu, mevsimlerin de kene popülasyonunu etkilediini dile getirdi.

Özellikle nisan, mays aylarnda kene vakalarnn görülmeye baladn, haziran, temmuz, austos aylarnda da vaka saysnn en yüksek seviyeye ulatn aktaran Bakr, unlar kaydetti:

Bu süreçte de temaslar önem arz ediyor. Bu yl hastanemizde KKKA virüsüyle ilgi 6 üpheli vakamz var. Bunlardan ikisi bakanlk tarafndan virüsü tad kantlanm. ehir dndan da vaka geliyor. Bize daha çok Yozgat ve çevre illerden hasta gelebiliyor. Eskiden farkl illerden vaka geliyordu ama u anda Türkiyenin genelinde bu vaka görüldüü için bir çok merkezde bunlar takip ediliyor. Bize gelen vaka says eskiye oranla bariz bir ekilde azalma gösteriyor. Yllara göre baktmzda da azalma var. Bu yl, önceki yllara göre daha az vaka geleceini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git