Klima hastalığının 9 belirtisine dikkat!

Sıcak havalarda oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam yaratmak için kullanılan klimalar aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabiliyor.

Haberler 05.06.2018 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Necla Songür, klima hastal ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Du balklarndan bile bulaabilir

Ortamlarda bulunan klimalarn eer hijyeni ve temizlii iyi yaplmazsa, lejyonella ad verilen bir bakteri üremektedir. Akarsu, nehir, göl, sauna, hamam, jakuzi, fskiye, havuz, du bal gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen bu bakteri, solunum yoluyla bulamaktadr. Aslnda her gün karlalan bu bakteri, baklk sistemi güçlü olmayan kiilerde, ilk olarak üst solunum yolu hastal olarak kendini gösterir, tedavi edilmediinde de akciere yerleerek zatürreye sebep olabilir. Bu durum, kiiyi komaya kadar götürebilecek bir sürece yol açabilir.

Lejyoner bu belirtiler ile kendini gösteriyor:

1.Ate

2.Halsizlik

3.Eklem ars

4.Geçmeyen kuru öksürük

5.Balgam çkarma ihtiyac ve balgam çkarmada zorluk,

6.Ba ars

7.Bilinç bulankl

8.Nefes darl

9.Uykuya meyilli olmak

Baklk sistemi düük olanlar dikkat!

Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalklar gibi belirti veren klima hastal, çok ksa bir süre içerisinde alt solunum yollarn da tutarak, akcierde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de ebeke suyu yoluyla bulaabilen klima hastal, özellikle baklk sistemi zayf olan kiileri etkilemektedir. Bu kiilerin yaadklar ortama ve yaz döneminde tatil bölgelerindeki klimalarn kontrolünün yaplp yaplmada dikkat etmelidir. Ayn zamanda banyo, havuz ve termal tesisler gibi nemli ortamlardaki sistemlerin de hijyeninin yeterince salandndan emin olunmaldr.

Bu kiiler yüksek risk altnda;

50 ya üstündeki kiiler

Astm ve KOAH hastalar

Bebek ve çocuklar

Kanser tedavisi gören hastalar

Uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar

Organ nakli olmu hastalar

Erken tanyla baarl tedavi mümkün

Hastaln önlenmesi için hem yaanlan ev hem de otel ve hastane gibi büyük yaplardaki klima sistemlerinin uygun bir ekilde bakmlarnn yaplmas gerekmektedir. Hastaln tan ve tedavisi için de doktorun hastay özellikle klima hastal açsndan deerlendirmesi önemlidir. Hasta öyküsünde, klima maruziyeti olmas veya gidilen bir otel ya da tatil köyü olup olmad, suyla fazla temas durumu gibi konular sorgulanmaldr. Tan konan hastalara gerekli antibiyotik tedavisi balatlr ve özellikle erken dönemde bavuran hastalarda baarl sonuçlar alnmaktadr.

Ana Sayfaya Git