Klimalara dikkat!

Prof. Dr. Dökmetaş, 'Mümkün olduğu kadar klimadan uzak durup doğal havalandırma yöntemlerini kullanmak gerekir. Camı ve pencereyi açmak en doğrusu' dedi.

Haberler 28.04.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Havalarn snmasyla birlikte klima ve vantilatör sistemlerinin kullanm artt. Coronavirus salgnnda klimalara dikkat edilmesi gerektiini belirten Prof. Dr. lyas Dökmeta, Klimalar özellikle alveri merkezlerinde, otellerde, toplu tama alanlarnda sürekli kullanlyor. Ancak unutmamak lazm ki, klimalardan birçok hastalk bulaabilir. Klimalara bal olarak viral enfeksiyonlarn birçou bu scak havalarda klima veya vantilatör kullanmakla oluyor. Mümkün olduu kadar klimadan uzak durup doal havalandrma yöntemlerini kullanmak gerekir. Evde, iyerimizde, toplu insanlarn bulunduu her yerde klima kullanmak yerine ortamda bulunan cam ve pencereyi açmak en dorusu. Ancak uçaklarda olduu gibi klima kullanmann zorunlu olduu yerlerde ise içeriden dar hava sirkülasyonu yapan klimalar tercih edilmeli diye konutu.

EVDE KLMA KULLANIRKEN DKKAT ETMEL

Evlerde bulunan klimalara deinen Prof. Dr. lyas Dökmeta, Vatandalar sadece kendi evlerinde, Coronavirus testi negatif olan ev halkyla birlikte ksa bir süre klima kullanabilir. Ancak eve yabanc biri gelirse vantilatörler ve klimalarn kullanlmas koronavirüsün bulamas açsndan oldukça riskli. Vatandalarmz bu riski bilerek toplu alanlarda hem klima hem de vantilatör kullanmamas lazm. Kiiler bir eklide klima kullanmak zorunda kalyorsa klimann düzenli bakmlarn yaptrmay asla ihmal etmemek gerekir dedi.

ARTIK BULA YOLUNUN YÜZDE 99 SOLUNUM YOLUYLA OLDUUNU BLYORUZ

Mümkün olduu kadar bulunduu ortamda sirkülasyon yapan klimalardan kaçnp doal havalandrma yollarn tercih etmemiz gerektiini vurgulayan Prof. Dr. lyas Dökmeta, Geçen gün toplu tama aracna bindim ve trafik nedeniyle araç içerisinde yaklak bir buçuk saat bekledim. Bulunduum toplu tama aracnda neredeyse 100 kii vard. Yolculuk esnasnda fark ettim ki, aracn klimalar çalyor. O an araçta bulunan bir yolcunun bile test sonucunun pozitif olmas klima ile Coronavirisün bula riskini kat kat artrr diye konutu.

Yaplan aratrmalara göre klimal ortamda bulunan kiilerin bula riskinin fazla olduunu belirten Prof. Dr. lyas Dökmeta, sözlerine u ekilde devam etti: Coronavirus salgn bir yldr ülkemizde ve dünyada var. Artk Coronavirusün bula yolunun yüzde 99 solunum yoluyla olduunu biliyoruz. Bu nedenle kafeterya, metro, hastane, vergi daireleri ve bankalar gibi insanlarn toplu olarak bulunduu alanlarda mümkün olduu kadar az insan olmal ve bu alanlar sk sk doal yollarla havalandrlmal dedi.

Ana Sayfaya Git