Klimasız serinleme yöntemleri

Ev içinde hava dolaşımını sağlamak için vantilatör ve tavan pervanesi kullanın. Sıcak havayı dışarı atmak için kapıları açmak ve vantilatör kullanmak bir "egzoz" sistemi olarak görev yapabilir ev içindeki her şeyi biraz daha serinletebilir. Daha serin olan akşamlarda bütün pencereleri açın ve mümkün olduğu kadar çok hava dolaşımına izin verin.

Haberler 17.07.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güne doduunda ise evi mümkün olduu kadar uzun süre serin tutabilmek için bütün kap ve pencereleri kapat perde ve panjurlar da kapattnzdan emin olun. Akamlar veya geceleri hava tekrar serinlediinde de camlar ve vantilatörleri tekrar devreye sokun.

Suyun serinletici gücü

Suyun serinletici gücünden faydalann. Kovalara su doldurup ayaklarnz slatn. Islak havlu ve bandanalar ba üzerine veya omuzlara konduunda serinletici bir etki yapar. Serin dular aln, souk suyla dolu bir ieden su püskürtmeyi deneyin.

Aalara inin. Scak hava yükselir, bu yüzden üst katlar altlardan daha scak olacaktr. Bodrum kat ölen scandan iyi bir kaç yolu olabilir.

Fazla scaklk kaynaklarn yok edin. Ampuller gereinden fazla s yayar, tpk açk bilgisayarlarn yapt gibi. Ocak kullanmaya gerek kalmamas için taze yiyecekler tüketin.

Belli bir miktar suyu vücutta tutmaya dikkat edin, yani hava scak deilken tükettiinizden daha fazla su tüketin. Eer çok fazla terliyorsanz, elektrolitlerin yerine yenilerini koymak için ya yemeinizin yannda bol su içmeli ya da elektrolit salayc özel içecekler içmelisiniz. Susamak dehidrasyonun ilk belirtisidir; bunu engellemek için susamadan önce yeteri kadar su ya da sv almalsnz.

Alkol ve kafeinden kaçnn, bu iki madde de idrar söktürücü görevi yapar ve dehidrasyonu tevik eder.

Kase buzu vantilatörün arkasna

Ev yapm bir klima için, açk bir soutucunun ya da bir kase buzun arkasna konmu vantilatörün önüne oturun.

Scak artk dayanlmaz bir hal almsa, günün en scak saatleri boyunca klima sistemi olan halka açk yerlere gidin. Kütüphaneler, alveri merkezleri ve sinemalar serinlemek için iyi birer yer olabilir.

Metabolik sy artracak ve vücudun snmasna sebep olacak olan büyük porsiyonlu ve fazla proteinli yiyecekler tüketmeyin.

Acil durumlarda ne yaplmal

Scakla ilgili acil durumlar, kramplar, güne çarpmas gibi sya bal rahatszlklarn belirtileriyle ilgili bilgi sahibi olun. Acil durumlarda ambulans arayn ve hastay yardm gelene kadar serin tutmaya çaln.

Son olarak, ev hayvanlarnn da hava sndkça rahatsz olduklarn unutmayn. Onlara souk du aldrmak vücut slarn düük tutmakta yardmc olur. Üzerinde yatabilecekleri serin bir havlu veya vantilatörün hemen yanna koyacanz slak bir bez hayvannz serinletecektir. Onlara içmeleri için bol souk su salayn. Bir ev hayvannda scak çarpmasnn belirtileri nefes nefese kalma, büyük gözler, çok fazla sayla salglamak, scak cilt, seiren kaslar, kusma ve göz kamamasdr. Eer hayvannz bu belirtileri gösteriyorsa veterineri arayn.

Ana Sayfaya Git