KOAH hastaları COVID-19’dan nasıl korunmalı?

Her yıl kasım ayının üçüncü çarşambası Dünya KOAH Günü olarak anılıyor. Dünyada ölüm nedeni olarak dördüncü sırada yer alan ve öncelikli bir toplum sağlığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH) karşı bu yıl da 18 Kasım’da dikkat çekiliyor.

Haberler 18.11.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede yaplan epidemiyolojik çalmalarda KOAH görülme sklnn yüzde 10 düzeyinde olduunu, bu orann sigara kullanan 40 ya üzeri kiilerde ise yüzde 18-20 düzeyine kadar çktn belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Esra Sönmez, COVID-19 enfeksiyonu akcier komplikasyonlarnn gelime riskinin KOAH hastalarnda salkl bireylerden daha yüksek olduu çalmalarda gösterilmitir. Bu nedenle pandemi sürecinde hastalanmamak için KOAH hastalarnn korunma önlemlerine uyumu çok önemli. Ama önemle vurgulamak gerekir ki, korunma önlemi almak için ihtiyaç olduu halde salk kurulularna bavurmaktan kaçnmak da doru deil açklamasnda bulundu.

KOAHn en önemli alevlenme sebebinin solunum sistemi enfeksiyonlar olduunu söyleyen Göüs Hastalklar Uzman Dr. Esra Sönmez, KOAHta gerek bron duvarlarndaki koruyucu bariyerlerdeki ykm, gerekse akcier dokusundaki hasar kiiyi enfeksiyonlara daha açk klyor ve gelien enfeksiyonlarn iyileme süreci de daha uzun oluyor. COVID-19 çalmalarnda, KOAH varlnn COVID-19 enfeksiyonun daha ar ve daha ölümcül seyri için önemli bir risk faktörü olduu gösterildi. çalmalarda 45 ya üzeri, sigara içen KOAHl hastalarda ölüm oranlar yüzde 55-60 düzeyinde dedi.

Birçok kronik hasta gibi pandemi sürecinde KOAH hastalarnn da salk kurulularna bavurmaktan çekinerek düzenli takip ve tedavilerini aksattklarn vurgulayan Dr. Esra Sönmez Alevlenme dönemlerinde hastaneye geç bavurular, bronlar genileterek daha fazla oksijen almalarn salayan ilaçlarn (bronkodilatörler) düzenli kullanamama gibi sebeplerle hastalar daha ar tablolarla gecikmi ekilde hastanelere bavurdular eklinde konutu.

KOAH hastalar korunma yöntemlerine eksiksiz uymal

KOAH hastalarnn dier salkl bireyler için geçerli olan tüm korunma yöntemlerine eksiksiz uymalar gerektiinin altn çizen Göüs Hastalklar Uzman Dr. Esra Sönmez, Hastalarmzn çok mecbur olmadkça evden çkmamalar, ziyaretçi kabul etmemeleri, ev dna çkma mecburiyetinde olan ev içi aile bireylerinin korunmaya özen göstermeleri ve eve döndüklerinde titizlikle ellerini sabunlamalar gerekiyor. Tüm bireylerin sk sk ellerini antiseptiklerle ve yüzde 80 alkol içeren kolonyalar ile temizlemeleri bula riskini azaltmaktadr. Yaknlarmzla tokalama, sarlma, öpüme tamamen braklmal. Ev içi aile bireylerinde herhangi bir enfeksiyon belirtisi geliirse iyileene kadar hastadan uzak durmal dedi.

Baklk sisteminin güçlendirilmesine özen gösterilmeli

KOAH hastalarnn, evden çkmak zorunda kalnrsa mutlaka maske kullanmalar ve kalabalktan uzak durmalar gerektiini hatrlatan Dr. Esra Sönmez, KOAH hastalar kiilerle güvenli mesafesini korumal ve en ksa süre içinde en az insanla temas ederek eve dönmeli. Sigara kullanmaya devam eden KOAHl hastalar bir an önce sigaray brakmal. Enfeksiyonlarla savata baklk sisteminin güçlü olmas çok önemli; bu sebeple bakl artran salkl beslenme, düzenli egzersiz, düzenli ve yeterli uyku gibi temel unsurlara da dikkat edilmeli önerisinde bulundu.

KOAH ilaçlar alevlenme sürecinde arttrlr

KOAHta alevlenmenin tedavisinin temelini alevlenmeye sebep olan faktörün tedavisinin oluturduunu belirten Dr. Esra Sönmez, KOAH alevlenmesinin sebebi COVID-19 enfeksiyonu ise COVID-19 tedavisi uygulanr. Bakteriyel bir ikincil enfeksiyon düünülürse antibakteriyeller de tedaviye eklenir. KOAH ilaçlar alevlenme sürecinde artrlr ve hastaya ihtiyac olan oksijen, solunum destei salanr dedi.

Ana Sayfaya Git