Koah hastaları doktora gitmiyor

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası olduğunu belirterek, 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurduğunu ve doğru tanı alabildiğini kaydetti.

Haberler 18.11.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede bulunan yaklak 5 milyon KOAHl bireyden sadece 300-500 bini hastalk tansna sahip olduu biliniyor. Solunum sistemi hastalklarnn en sk görülen üçüncü ölüm nedeni olduunu belirten Abdi brahim Medikal Direktörlüü, bu ölümlerin de yüzde 61,5inin KOAH nedeniyle olduunu belirtiyor.

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamas, hastaln erken tansn ve etkin tedavisini güçletiriyor. Toplumda bu hastalk hakkndaki farkndal artrmak amacyla Dünya Salk Örgütünün katlmyla oluturulan Kronik Obstrüktif Akcier Hastalna Kar Küresel Giriim Grubu tarafndan her yl kasm aynn üçüncü çaramba günü Dünya KOAH Günü olarak kutlanyor.

TÜRKYEDE 40 YA ÜSTÜ HER BE KDEN BR KOAH

Abdi brahim Medikal Direktörlüü yapt açklamada, Salk Bakanl verilerine göre KOAHn 40 ya üstü yetikinlerde görülme sklnn yüzde 15-20 ve buna göre de 40 ya üstü her 5 kiiden birinin KOAH olduunu belirtiyor.

Buna ramen 10 KOAH hastasndan sadece biri doktora bavuruyor ve doru tan alabiliyor. Küresel Hastalk Yükü çalmas 2016 ylnda dünya genelinde 251 milyon KOAH vakas olduunu ortaya koyarken, 2015 ylnda dünyada 3,17 milyon ölümün bu hastalktan kaynakland tahmin ediliyor.

KOAHta akcierlere hava giri çknn tam salanamamas nedeniyle nefes darl ortaya çkyor; bu sorunun ilerlemesi halinde de hastalk yaam tehdit eden bir noktaya ulaabiliyor.

Abdi brahim Medikal Direktörlüü, hastaln, tekrarlayan bronitler, akcierdeki hava keseciklerinin zedelenmesi sonucu esnekliini kaybetmesi ve yapsnn bozulmasndan kaynaklandn belirtiyor.

Nefes darl, öksürük ve balgam çkarma, bu hastaln en önemli belirtileri arasnda yer alyor. KOAH tans, bir insann ne kadar derin nefes alabileceini ve havann akcierlere nasl hzl bir ekilde girip çkabileceini ölçen spirometri ad verilen bir testle konuluyor.

KOAH için dünyada en yaygn risk faktörünün tütün kullanm olduunu belirten Abdi brahim Medikal Direktörlüü, sigara içenlerin, içmeyenlere göre daha fazla solunum ikayeti, solunum fonksiyon kayb ve daha yüksek KOAH kaynakl ölüm oranna sahip olduunu aktaryor.

Ayrca hava kirlilii ve tozlu-dumanl i alanlar da dier risk etmenleri arasnda yer alyor.

SGARADAN UZAK DURULMALI

KOAHn, ilerleme eilimli bir hastalk olmasna ramen, tedavi alnd takdirde önlenebileceinin altn çizen Direktörlük, belirtilerin görülmesi halinde beklemeden öncelikle hekime bavurulmasn ve hekimin önerdii ilaç tedavisinin aksatmadan sürdürülmesini öneriyor.

Öte yandan, zararl toz ve dumandan saknlmas ve kullanlyorsa tütün ve tütün mamullerinden uzak durulmas gerektiine dikkati çekiyor.

Düzenli olarak hafif-orta derecede yürüyü gibi bir fiziksel aktivite yaplmas da hastaln ilerlemesi ve istenmeyen sonuçlarnn önlenmesinde büyük rol oynuyor. Ayrca, hekimin uygun gördüü alarn yaplmas infeksiyon sebebiyle meydana gelebilecek durumlar önlemede yardmc oluyor.

Ana Sayfaya Git