KOAH hızla yaygınlaşıyor!

Günümüzde hızla yaygınlaşan, sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta olmak üzere bir çok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık KOAH. Akciğer dokusunda bozulmalara ve hava yollarında tıkanmaya neden oluyor; nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Haberler 17.11.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Zekai Tarm KOAH dünyada en yaygn görülen hastalklardan biridir ve her 10 yetikinden birinin bu hastala sahip olduu düünülmektedir. Hastalk, en çok ölüme neden olan hastalklar sralamasnda kalp hastalklar ve inmeden sonra üçüncü sradadr. Ülkemizde sigara içenlerin artmas ve hava kirlilii önümüzdeki yllarda hastalk yükünün daha da artacan düündürmektedir diyor. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Zekai Tarm, 17 Kasm Dünya KOAH Günü kapsamnda yapt açklamada, bu tehlikeli hastala zemin hazrlayan 5 etkeni anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

SGARA çMEK

Sigara içimi en iyi bilinen risk faktörüdür ve KOAH hastalarnn büyük çounluunda (yüzde 80) sigara öyküsü vardr. Tütün ürünleri kullanm ve sigara içiminin süresi ve miktar hastalk iddetine katkda bulunurken, eik düzeyi kiiden kiiye deiir.

SGARA DUMANINA MARUZ KALMAK

Sigara içmeyen kiilerin de sigara dumanna maruz kalmas (pasif içicilik) KOAH geliimi için risk faktörleridir. Bu nedenle sigara içmeseniz bile sigara içilen ortamda bulunmamaya, sigara dumanna maruz kalmamaya çaln.

EV ç VE DI ORTAMDA HAVA KRLL

Ev içi hava kirlilii (özellikle kapal alanlarda tezek, ekin artklar, odun, çal çrp vb biyomas yaktlarla snma ya da yemek piirme) ile d ortam hava kirlilii KOAH riskini artrmaktadr. Bu nedenle ev içinde de gerekirse maske takn, ortam havalandrn.

GENETK YATKINLIK

Erikinlikte kronik akcier hastal geliimine hayatn erken dönemindeki olaylar yatknlk yaratabilir. Gebelikte veya çocuklukta akcier geliimini etkileyen herhangi bir faktör KOAH riskini artrma potansiyeline sahiptir. Kronik bronit, astm ve bron ar duyarll da KOAH geliimine zemin hazrlayabilmektedir.

MESLEK MARUZYET

yerinde duman, kimyasal maddeler ve toza kronik maruziyet KOAH geliiminde temel risk faktörlerinden biridir. Maruziyet youn ve uzun süreli olduunda, elik eden sigara içimi de varsa hastalk riski çok daha artar.

Ana Sayfaya Git