Koah ölümde 3. Sırada!

15 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü kapsamında KOAH Hastaları Derneği ve Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) Novartis iş birliği ile Türkiye’de KOAH hastalığına dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Haberler 16.11.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplantda konuan KOAH Hastalar Dernei Merkez Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Macit Süerdem Salk Bakanl verilerine göre Türkiyede ölüm nedenleri arasnda KOAH hastalnn 3üncü srada olduunu, 40 ya üstü 10 kiiden 1inde KOAH görüldüünü belirtti. Toplantda konuan ve kendisi de KOAH hastas olan KOAH Hastalklar Dernei Üyesi Nilgün Avan, kendi hikayesini anlatarak Normal insanlarn rahatsz olmad birçok eyden rahatsz oluyorum. Örnein kat havlulardaki tozlar ya da yerlerde halfleks olmas bile beni rahatsz ediyor. Polar ve pelu hiçbir ey giyemiyorum dedi.

DÜZ YOLDA LERLERKEN NEFES DARALMASI KOAH BELRTS

Prof. Dr. Süerdem, hastalarn yüzde 40nn 3üncü evrede tan aldn söylerken, 2. evre bir KOAH hastas düz ylda ilerlerken nefes daralmas yayor. Sigara içenler ise bunun sigarann doal bir etkisi olduunu düünerek ciddiye almyor dedi ve sözlerine öyle devam etti:

statistiklere göre erken ölüme neden olan hastalklarda ilk srada kalp damar hastalklar, ikinci srada beyin damar hastalklar var. Üçüncü srada ise KOAH yer alyor. Hastalk genellikle ileri evrede tan ald için hastaln tedavisi zorlayor. Ancak erken evrede tan alrsa risk maruziyetleri sonlandrlr ise ve hastalar ilaçlarn düzenli kullanrsa hastaln ilerlemesi önlenebilir hatta ilerde ilaçlarn bile brakabilirler. Erken tan için ise sigara içen, biyoyakt kullananlar gibi risk grubunda olan kiilerin 35 yandan sonra her yl çok basit bir test olan soluk testini yaptrmalar gerekiyor. Bu test ile KOAH tans kolaylkla koyuluyor.

HAVA KRLL SOLUNUM SSTEM HASTALIKLARINDA RSK OLUTURUYOR

Hava kirliliinin de KOAH için önemli bir risk faktörü olduunu söyleyen Prof. Dr. Süerdem, Son yllarda yaplan aratrmalarda hava kirliliinin KOAH için ciddi bir risk faktörü olduunu biliyoruz. Büyük ehirlerde çok youn bir kirlilik yayoruz. Sadece yaktlardan kaynaklanmyor, trafik de çok ciddi bir kirlilik yaratyor. Özellikle ana arterler ve ana arterlere yakn bölgelerdeki havann kalitesi çok bozuk ve bu da KOAH ve bunun gibi dier solunum sistemi hastalklarnda, özellikle astmda ve solunum sistemi enfeksiyonlarnda çok ciddi bir sorun oluturuyor.

Toplantda konuan Akcier Hastalar Dayanma Dernei (AHDADER) Bakan Hasan Ylmaz da Ülkemizde 5 milyon KOAH hastas var ancak bu kiilerin yüzde 90 KOAH olduunun farknda deil. Hastal bildiini düünenlerin ise doru zannettii pek çok yanl var. KOAH hastalar olarak öncelikle bizlerin bu hastal iyi tanyp onunla yaamay örenmesi, iyi bir hasta olmas önemli çünkü KOAH belirtileri yaam tarz deiiklikleri ve uygun tedavi ile kontrol altna alnabiliyor dedi.

Ana Sayfaya Git