Koah’ın 3 önemli nedeni

Sağlıklı nefes alıp vermenin kıymetini biliyor musunuz sorusuna şüphesiz hepimiz ‘evet’ yanıtını veririz. Peki ya sağlıklı nefes alıp vermek için ona gereken özeni gösteriyor musunuz? Örneğin, yaşam kaynağımız olan nefesimizi en yakından tehdit eden unsurlardan kaçınıyor, sağlıklı nefes alıp vermek için üzerinize düşenleri yapıyor musunuz?

Haberler 19.11.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur ne yazk ki birçok kiinin bu konuda özen göstermediini, hatta sorun alarm verinceye kadar yanllar yapmaya devam ettiini belirtiyor. Günümüzde giderek yaygnlaan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasnda 3. srada yer alan KOAHn da bunun bir neticesi olduunu söyleyen Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur Kronik Obstrüktif Akcier Hastal (KOAH) akcier dokusunu hzla bozarak hava yollarnn daralmasna yol açan ve nefes alp veriimizi kstlayarak yaam kalitemizi düüren bir hastalktr. En s öksürük, nefes darl ve balgam çkarma olarak kendini gösteren KOAHnn balca nedeni sigaradr. Ülkemizde sigara içen 40 ya üzeri her 5 kiiden 1inde KOAH görülmekte, bu say her geçen gün artmaktadr diyor. Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, 20 Kasm Dünya KOAH Günü kapsamnda yapt açklamada, KOAHnn 3 nedenini açklad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Tütün ürünleri kullanmak

KOAH hastalnn yüzde 90 ile balca sorumlusu sigara. Pipo, puro, elektronik sigara ve nargile de sanlann aksine akcierlerimize sigara gibi büyük zarar veriyor. Sigara içmeyen kiiler yani pasif içiciler de en az sigara içenler kadar risk altnda. Örnein; ei sigara içen kadnlarda en az sigara içen kiiler kadar KOAH görülebiliyor. KOAH hastalnda hava yolu bozulduu ve hava keseciklerinin yaps harap olduu için nefes alp vermek güçleiyor. KOAH önlenebilen bir hastalk ve ilk art da sigaray brakmak.

Hava kirlilii

Özellikle büyük ehirlerde ve sanayi ehirlerinde solunan havadaki yakc ve zararl gazlarn yüksek oranda olmas da KOAHya zemin oluturuyor. çevre kirlilii gibi ev içi ortamdaki hava kirlilii de tehlikeli. Örnein; yemek piirirken buharna maruz kalmak ya da Anadoluda tandrda ekmek yaparken duman maruziyetinin olmas evde snmak için odun, tezek gibi biyomass yakt duman maruziyeti bunlar arasnda yer alyor. Mangal yaparken ve ömine yanarken maruz kalnan dumandaki gazlar da bu hastala yol açabiliyor.

Mesleksel maruziyet

Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur Tozlu, dumanl i yerlerinde, ar metal, ya giderme ve boya sökme, kozmetik üretimi, endüstriyel polimer kaplama, alüminyum ileri ve çimento fabrikasnda çalanlar bu hastala kar yüksek risk altnda. Yine, temizlik iinde çalanlarn kulland temizlik malzemeleri de hastala kar zemin oluturuyor. Mesleksel maruziyeti en az seviyeye indirmek için dorudan temastan kaçnlmas ya da maske kullanlmas art diyor.

Ana Sayfaya Git