'KOAH'ta kök hücre tedavisi yeni bir umut olabilir'

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastasının olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kalemci, kök hücre tedavisinin yeni bir umut ışığı olduğunu belirtti.

Haberler 21.02.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada ve Türkiyede kullanlmaya balanan kök hücre tedavilerinin özellikle son dönemde yaplan çalmalar ile önemini artrdna dikkat çeken Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Serdar Kalemci, Kanserden, eklem kireçlenmelerine kadar pek çok hastaln tedavisinde kullanlan kök hücre tedavisi, ileri evre ve tüm tedavi seçeneklerine ramen semptomlarn azalmad KOAH hastalarnda etkili olabilir dedi.

ÖZELLKLE SGARA çENLER RSK ALTINDA

Doç. Dr. Serdar Kalemci, KOAH hastalnn, akcierlerde bulunan ve bron ad verilen hava keseciklerinin tkanmas sonucu; solunum güçlüü, öksürük ve nefes darl gibi ikyetlere yol açan kronik bir hastalk olduunu kaydetti.

Kalemci, Özellikle kii sigara içiyorsa uzun süreli nefes darl, öksürük ve balgam ikyetlerinin varl KOAH tans için yeterli görülür ancak kesin tan için solunum testi deerlendirilmesi yaplmaldr. Birkaç dakika içerisinde uygulanan solunum deerlendirme testi, kiinin solunum cihazna derin nefes alarak üflemesi ile gerçekletirilir. Akcier kapasitesi ve varsa hastaln evresi hakknda kolayca bilgi sahibi olunmasn salayan bu testi, özellikle 40 ya üzeri sigara kullanan kiilerin ylda en az bir kez yaptrmas gerekir diye konutu.

YAPILAN çALIMALAR UMUT VERC

KOAH tüm dünyada 174.5 milyon insan etkileyen, yaam kalitesini önemli derecede bozan ve yüksek ölüm oranlarnn bildirildii önemli bir hastalktr diyen Doç. Dr. Serdar Kalemci, tedavide halen istenilen sonuçlara ulalamadn belirterek, Günümüzde pek çok hastaln tedavisinde kullanlan kök hücre tedavisi KOAH için de umut olabilir dedi.

Doç. Dr. Serdar Kalemci, nsan vücudunda yer alan tüm yaplarn kökenini oluturan ve kendi kendini yenileyebilen kök hücreler pek çok hastaln iyiletirilmesinde kullanlr. Kiinin kendisinden, uyumlu ya da yar uyumlu olan donörden alnan kök hücreler, hasta kiiye nakledilerek hastann hasarlanan hücre, doku ve organlarnn yenilenmesi için kullanlan bir tedavi yöntemidir. Yaplan klinik çalmalar akcier hastalklarnn tedavisinde kök hücre kullanmnn etkili olabilecei saptanmtr ifadelerini kulland.

Kalemci, özellikle ileri evre ve tüm tedavi seçeneklerine ramen semptomlarn azalmad hastalarda Salk Bakanlndan izin alnarak kök hücre tedavilerinin uygulanabileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git