Kök hücreler yaşlı kalpler için zamanı tersine döndürüyor

Genç farelerin kalplerinden alınan kök hücreler yaşlı farelere enjekte edildiğinde hayvanların kalpleri gençleşti

Haberler 16.08.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç farelerin kalplerinden alnan endojen kök hücreler yal farelere enjekte edildiinde hayvanlarn kalp fonksiyonlarnda iyileme gözlendii belirtildi.

Sponsorluunu Ulusal Salk Enstitüsünün (NIH) üstlendii, Cedars-Sinai Kalp Enstitüsünde görevli Dr. Eduardo Marban liderliinde yaplan aratrmada, ortalama 22 aylk farelere, yeni domu cinslerinden alnan kök hücreler transfer edilirken bir dier gruba placebo verildi. Daha sonra kalp fonksiyonlar, ekokardiyogram, standart stres ve kan testleriyle ölçülen iki gruptaki farelerden elde edilen veriler, ortalama 4 aylk farelerinkiyle karlatrld. Kök hücre tedavisi gören yal fareler, ilemden bir ay sonra baka testlere de tabi tutuldu.

ZAMANI TERSNE DÖNDÜRÜYOR

Aratrmada, kök hücre transferi yaplan yal farelerin kalp hücresi telomerlerinin (her bir DNA sarmalnn ucunda bulunan ve kromozomlar koruma ilevi gören parçalar) daha uzun olduu, egzersiz kapasitelerinin yaklak yüzde 20 artt, ayrca kök hücre verilmeyen farelere kyasla tüylerinin daha hzl çkt görüldü. Kalpten alnan endojen kök hücrelerin, bir gün insan kalbinde yalanma sürecini tersine çevirmesi ve yal kalplerin daha gençmi gibi hareket etmesini salamas ümit ediliyor. Aratrmann sonuçlar, European Heart Journalde yaymland.

Ana Sayfaya Git