Kök Hücreyle Ağrıdan Kurtuldu

Uzun süreden beri diz eklemi ağrısı çeken ve İstanbul’da gittiği birçok sağlık kuruluşunda yapılan müdahalelere rağmen ağrılarından kurtarılamayan Nuran Gül. (55), Diyarbakır’a gelerek D.Ü, Tıp Fakültesi Hastaneleri Ağrı Kliniği’ne başvurdu.

Haberler 23.09.2017 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin dört bir tarafndan hastalarn Diyarbakra gelerek kliniklerine bavurduunu belirten Doç Dr. Haktan Karaman; Uyguladmz bu yöntemle hastalar 20 dakika gibi ksa bir sürede arlarndan kurtuluyor. stanbul, Ankara, Trabzon, Van v.s. Türkiyenin dört bir yanndan, hatta Almanya dan hastalar bize geliyor. Artk ar çeken hastalarmz batnn bir çok ilinden bize geliyor. Yani hasta göçü tersine döndü. Amacmz bu yöntemi yaygnlatrp ar olanlara yaymaktr. dedi.

BUGÜNE KADAR GERçEK KÖK HÜCRE KULLANILMIYORDU

Doç. Dr. Karaman, Kök hücre diye genellikle bugüne kadar hep kandan saflatrma yöntemi ile elde edilen ve PRP olarak isimlendirilen bir yöntem kullanldn belirterek, Aslnda bu yöntem gerçek kök hücre içermediinden hastalarda umulan baar elde edilemiyordu. Bugün hastanemizde uygulanan bu yöntemde ise hastann kendi karn bölgesinden özel aletlerle girilerek elde edilen ve özel bir cihazda saflatrlan gerçek kök hücreler kullanld. Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarndan dolay, enjekte edilen yerde ypranan dokulara dönüerek gerçek bir onarm salyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeitli bölgelerinde ypranmaya bal gelien ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alnamayan arlarn giderilmesinde gerçek bir onarm saland için büyük umut dourmas bekleniyor dedi.

TÜRKYEDE LK UYGULAMA

Algoloji-Ar Uzman Doç. Dr.Haktan Karaman, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde Türkiyede ilk defa yaplan uygulama ile ilgili yapt açklamada unlar söyledi; Rejeneratif Tp ( Yenileyici Tp) vücudun zarar görmü, yalanan veya hastalkl hücre, doku ve organlarnn, yenilenmesine ve yeniden canlanmasna olanak veren, hzla gelimekte olan yenilikçi tp teknolojisidir. Kök hücrelerin yüksek farkllama yetenei, düük immünojenite ve immün basklayc özellikleri nedeniyle Yenileyici Tp uygulamalar tbbn çok çeitli alanlarnda kullanlabilmektedir. Bugün artk uygulama alanlarndan biri de algoloji ar tedavisi olmutur. dedi.

ARI çEKEN HASTALARA UMUT OLACAK

Dr.Karaman, uygulamay Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarndan dolay, enjekte edilen yerde ypranan dokulara dönüerek gerçek bir onarm salyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeitli bölgelerinde ypranmaya bal gelien ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alnamayan arlarn giderilmesinde gerçek bir onarm saland için büyük umut dourmas bekleniyor. eklinde açklad.

YA DOKUDAN KÖK HÜCRE ELDE EDLMES

Doç.Dr. Haktan Karaman, açklamalarna öyle devam etti ; Ya dokudan kök hücre elde edilmesi, kemik iliine göre daha kolay, daha az can actc ve daha yüksek verimle gerçekletirildiinden dolay son yllarda sklkla tercih edilmektedir. Ya dokusunun kullanlmasnn nedenleri, kolay elde edilebilir, çok az red edilebilir, çok farkl hücre tiplerine farkllaabilir, gibi çok muazzam karakterlere sahiptir. Hastadan can actmayan minicik aletlerle büyük miktarlarda ya dokusu kökenli kök hücre elde etmek mümkündür. Kök hücreler sentetik maddelerde olduu gibi alerji yada baka bir sorunlara neden olmazlar. Sonuçta bu uygulamada kullanlan kiinin kendi öz hücrelerinin olmas kullanmlarn cazip hale getirmektedir.

UYGULAMA NASIL YAPILIR

Dr. Karaman uygulamay öyle açklad Uygulama hastann bilinci tamamen açk olduu bir ekilde yani narkoz vermeden sadece lokal uyuturma ile yaplr. Hasta srt üstü olacak ekilde yatrlr ve tüm karn antiseptik solüsyonla steril hale getirilir. Cilt alt ya dokusu özel çok ince bir ine yardmyla lokal anestezik ilaçla uyuturulur. Bu uyuturma ayn zamanda yadokusunun daha kolay aspire edilmesini (alnmasn) salar yeterli anestezi salandktan sonra özel bir ine ve ineye bal enjektör ile ya dokusu toplanr. Toplanan bu ya dokusundan kök hücreler özel bir kitle damtlr. Damtlan sv ksm santrafüj cihaz kullanlarak konsantre edilir. ( yaklak 10 kat) . Yaklak olarak 10 ml ya dokusundan 1 ml konsante kök hücre sv ksm elde edilir. Genellikle tek bir ekleme yaklak 3 mL konsante kök hücre enjeksiyonu tedavide yeterli olmaktadr.

Ya dokusundan kök hücre toplanmas, ya doku içindeki rejeneratif projenitör kök hücre izolasyonuna enzimattik olmayan yöntemle kapal sistemle 20 dakika içinde izolasyonuna olanak salayan bir tbbi cihaz kitiyle yaplmaktadr. Daha sonra elde edilen kök hücre konsantrasyonu tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi altnda zerk edilir.

YALANAN VE HASTALIKLI HÜCRELER CANLANIYOR

Algoloji-Ar Uzman Doç. Dr. Haktan Karaman, Rejeneratif Tpn vücudun zarar görmü, yalanan veya hastalkl hücre, doku ve organlarnn, yenilenmesine ve yeniden canlanmasna olanak veren ve hzla gelimekte olan yenilikçi tp teknolojisi olduunu ifade ederek; Kök hücrelerin yüksek farkllama yetenei, düük immünojenite ve immün basklayc özellikleri nedeniyle yenileyici tp uygulamalar, tbbn çok çeitli alanlarnda kullanlabilmektedir. Bugün artk uygulama alanlarndan biri de algoloji-ar tedavisi olmutur diye konutu.

PROTEZ STEMEDM

stanbuldan Diyarbakra gelerek Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Ar kliniine bavuran Nuran Gül ( 55); Uzun süreden beridir diz ars çekiyorum. Arsndan bezmitim. stanbulda gittiim salk kurulular protez önerdiler, bende açk ameliyat olmak istemiyordum. nternetten hocamzn ameliyatlarn izledim. Hocayla irtibata geçtim ve Diyarbakra geldim. Bu yöntem daha konforlu, salkl, arsz ve kapal ameliyat olduunu ,ameliyat sonras hemen yürüyebileceim söylenince hocaya güvenerek Diyarbakra geldim. Bir gün sonrada taburcu olup stanbula döneceim.

Ana Sayfaya Git