Kök Hücreyle Çocuk Olur mu?

Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, rahim içi zarının kök hücrelerden üretildiğini belirterek, "Yapışıklıklar, rahmin zarar gördüğü durumlar karşısında kök hücre rahim içine konuldu ve gebelikler elde edildi. Bu önümüzdeki bir kısa süre içinde gerekli olan kadınlara uygulanacak" dedi.

Haberler 09.10.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Tüp Bebek Dernei Bakan Prof. Dr. Timur Gürgan, tüp bebek tedavileri hakknda çalan hemen hemen tüm bilim insanlarnn youn ilgi gösterdii ve sonuçlarnn merakla beklendii belki de erkek ve kadn ksrlna son verebilecek kök hücre çalmalarn dünyada hzla ilerlediini bildirdi.

VERLERN çOU HAYVANSAL çALIMALAR

Bilim adamlarnn sorusunun kök hücrelerin üremede nerede kullanlaca olduunu söyleyen Prof. Dr. Gürgan, lk planda çok cezbedici görülüyor. Kök hücrelerden sperm ve yumurta yapabilir miyiz? Neden? Spermi veya yumurtas olmayan insanlara bunlar yapp koyarsak, yumurta olur, sperm olur ve bunlarn çocuklar olur. Hayal edilen eylerin en önemlisi çeitli nedenlerle spermi olmayan erkekler veya çeitli nedenlerle erken menopoz nedeniyle yumurtalar tamamen ortadan kalkm kadnlar. çalmalar çok ilginç ama burada verilen verilerin çounun hayvan çalmalar olduunu unutmamamz lazm diye konutu.

çN VE RANDA NSAN YUMURTALARINA UYGULANDI

Sperm bulundu, döllendi çocuklar olmu, yumurta yapld, döllendi çocuklar oldu haberlerinin çounun hayvan çalmas olduunu kaydeden Prof. Dr. Gürgan, Hayvanlarla ilgili verilerin, insanlara uygulanmasnn zaman ve bir yönde güvenilirlii arasnda fark var. Özellikle farelerde olan çalmalarda hem yumurta hem sperm benzeri kök hücre gelimeleri görüldü ve bunlardan da farelerde çocuklar ve bebekler dodu. Bununla ilgili çalmalarn insana ne zaman uygulanaca var. Niye uygulansn var. nsanla ilgili çalmalar u anda çeitli etik, bilimsel, kanunsal nedenlerle çok fazla yaplamyor. çinde ve randa yaplan çalmalarda bunlarn bir ksm insan yumurtalarna uyguland. Ama insana transfer edilmedi. çünkü her ne kadar geliiyor olsa bunlar gerçek sperm deil ve döllendikten sonra oluacak çocuun, oluabilirse kaderinin ne olaca, nasl hastalklarla karlaaca, bu tekniin insan salna ve gelimesine nasl etki edecei halen belli deil eklinde konutu.

RAHM çNDE KÖK HÜCRENN BAARISI

Prof. Dr. Anna Vegann da kök hücre çalmalarndan 10 yldan önce sonuç alnamayacan söylediini aktaran Prof. Dr. Timur Gürgan, Kök hücre çalmalarnn çok önemli bir ksmnda baz iyi çalmalar var. Rahim içi zarnda kök hücrelerden üretildi. Yapklklar, rahmin zarar gördüü durumlar karsnda kök hücre rahim içine konuldu ve gebelikler elde edildi. Bu önümüzdeki bir ksa süre içinde gerekli olan kadnlara uygulanacak dedi.

Ana Sayfaya Git