Kolon kanseri için uzmanından 'kırmızı et' uyarısı

Kolon kanserinin belirti vermeden ilerlediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Samet Yardımcı, 50 yaşını geçmiş kişilerin mutlaka test yaptırması gerektiğini söyleyerek, "Haftada yarım kilodan fazla kırmızı et yemeyin. Sofranızdan enginar, bamya, kuru incir ve armudu eksik etmeyin" uyarısında bulundu.

Haberler 13.03.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kolon kanseri genelde 50-70 ya aralnda görülüyor. Hastalk genetik yatknlk gösterdii için ailede bu kansere yakalanan kiiler varsa yaknlarnda daha erken yata ortaya çkma riski yüksek. 1 - 31 Mart Kaln Barsak (Kolon) Kanseri Farkndalk Ay nedeniyle hastala dikkat çeken Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Samet Yardmc, 50 yan geçmi kiilerin mutlaka test yaptrmas gerekiyor. Haftada yarm kilodan fazla krmz et yemeyin. Sofranzdan enginar, bamya, kuru incir ve armudu eksik etmeyin dedi.

KANAMA VE KLO KAYBINA DKKAT

Kolon kanserinin, kanserden ölüm nedenleri arasnda üçüncü srada bulunduunu belirten Doç. Dr. Yardmc, Ülkemizde kadnlarda en çok görülen üçüncü erkeklerde ise dördüncü kanser türü. Kolon kanseri sinsi bir hastalk olduundan birçok hastada hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak çok belirgin olmasa da baz durumlar hastalar için uyarc olmaldr. Büyük abdest alkanlklarnda deiiklik: Yllardr düzenli olan büyük abdest alkanlnn aniden bozulmas araya ishal veya kabzlk ataklarnn girmesi, tehlike sinyali anlamna gelebilir diye konutu.

Doç. Dr. Samet Yardmc, açklamasna öyle devam etti:

Demir eksiklii anemisi: Hastada mevcut olan tümör ufak ufak kanamalar ile hastay kansz brakabilir. Bu kanszlk da halsizlik, çarpnt, ar üüme ile kendini belli edebilir. Ufak miktarda olan kanamalar büyük abdestte renk deiikliine yol açmaz ve uzun süre fark edilmeyebilir. Ancak gaitada gizli kan tahlili ile belli olacaktr.

Makattan kanama: Özellikle anüs dediimiz büyük abdestin çk yerine yakn yerleimli kitleler açk krmz renkli bir kanama ile kendini belli eder. Hastalarn çou bu kanamalar basurdan veya çatlaktan kaynaklandn düünerek önemsemezler. Maalesef baz doktorlarn da bu durumu önemsemeyerek sadece hemoroid kremleri ile geçitirdiine ahit olmaktayz. Bu durum da hastala tehis koymay geciktiren bir durum olarak karmza çkmaktadr.

Karn arlar ve kramplar: Özellikle kitlenin barsa tkamaya balad dönemlerde iddetli kvrandrr tarzda karn arlar ve arkasndan ishal ataklarnn gelimesi önemli bir göstergedir.

Kilo kayb: Diyet ve egzersiz yapmadan, istemsiz olarak gelien kilo kayb sadece kaln barsak kanseri için deil, birçok kanser türü için önemli bir belirti olabilir.

YALI YYECEKLERDEN UZAK DURUN

Beslenme alkanlklarnn kolon kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduunu söyleyen Doç. Dr. Samet Yardmc, Katk maddeleri içeren hayvansal yalar, ayrca msr ve ayçiçei yan youn olarak kullanan insanlarda kolon kanseri daha sk görülmektedir. Diyetteki ya orann düürmeyi öneriyoruz ifadelerini kulland.

HAFTADA YARIM KLODAN FAZLA KIRMIZI ET TÜKETMEYN

Yeme alkanlklarna dikkat çeken Doç. Dr. Yardmc, Krmz et baz aratrmalar sonucu tehlikeli bulundu ama burada krmz eti tamamen kesmeyi tabii ki önermiyoruz ama haftada yarm kilodan fazla tüketmek zararl. Bir de içinde katk maddeleri içeren salam, sosis, sucuk gibi ilenmi et ürünleri taze ete göre her zaman daha tehlikeli. Lifli gdalarn kolon kanserine kar koruyucu özellikleri var. Yüksek lif içeren meyvelerden kuru incir, avokado, armudu; yüksek lif içeren sebzelerden de bezelye, enginar ve bamyay öneriyoruz. Mercimek, nohut ve ceviz de yüksek lif ve protein içerir ve kolon kanserinden koruyucu özellik tarlar dedi.

Deniz ürünlerinin de kansere kar koruyucu etkisi olduunu ifade eden Doç. Dr. Yardmc, Selenyum içeren deniz ürünlerinin tüketilmesi kansere kar koruyucu ve faydaldr.

Kalsiyum ve D vitamininin kanserden koruyucu etkisi olduu bilinmektedir. Süt ürünlerini ihmal etmemek gerekiyor. çok su içmek ve hareketli bir yaam tarzna sahip olmak önemli. çünkü obezitenin de kolon kanserine yakalanma riskini artrdn biliyoruz. Ar alkol tüketiminin de kolon kanseri için riski artrdn söylemekte fayda var diye konutu.

ERKEN TEHSTE AMELYATA GEREK YOK

Doç. Dr. Yardmc, Tedavi hastaln evresine göre deimekle beraber kitlenin çkarlmas en önemli basaman tekil eder. Küçük kitlelerin ameliyatsz olarak kolonoskopi ile çkarlmas veya lokal müdahale ile çkarlmas mümkündür. Daha büyük kitleler laparoskopi (kapal ameliyat) denilen karna küçük deliklerle girilen yöntemle çkarlabilir. Daha büyük, çok sayda veya dier organlara veya çevreye yaylm gösteren kitleler ise açk ameliyat ile çkarlmaldr. Bu ameliyatlarn tam teekküllü hastanelerde tecrübeli cerrahlar tarafndan gerçekletirilmesiyle eskiye kyasla çok daha baarl sonuçlar elde edebilmekteyiz. Baz durumlarda ameliyat öncesi veya sonras dönemde n veya ilaç tedavilerinin de eklenmesi gerekli olabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git