Kolon kanseri ‘kolonoskopi’ ile önlenebiliyor!

Kolon kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser türü. Son 10 yılda ülkemizde kolon kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında artış gözleniyor. Bu artışta kanser tarama programları sayesinde kanserin erken teşhis edilmesinin yanı sıra rafine gıda tüketiminin artması, daha fazla strese maruz kalmak ve iltihabi bağırsak hastalıklarının etkili olduğu belirtiliyor.

Haberler 14.03.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Gürhan iman erken tehis için hiçbir yaknmas olmasa bile herkesin 45 yanda kolonoskopi yaptrmasnn çok önemli olduunu belirterek, Üstelik toplumdaki yaygn inann aksine kolonoskopi öncesi hazrlklar aslnda artk eskisi kadar zahmetli deil, yeni çkan hazrlk solüsyonlar ile bir gün öncesinden hazrlk mümkün oluyor.

Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor

Kolon kanserinin en önemli özellii sinsi bir hastalk olmas. Kanser öncesi lezyonlar olan poliplerin varlnda ve kanserin balangç evresinde genellikle belirti vermiyor, sinsi bir ekilde ilerliyor. Dolaysyla hastalarn çounda ancak ileri aamada tehis edilebiliyor. leri safhalarda kaln barsaktaki yerleim bölgesine göre makattan kan gelmesi, kabzlk, karn ars, karnda ilik, halsizlik, kilo kayb ve demir eksiklii gibi belirtiler ile kendini gösterebiliyor.

Dikkat! Polipler kansere dönüebilir

Kolon kanseri önlenebilen bir kanser türü. Ancak beslenme ve yaam alkanlklarna dikkat edilerek risk azaltlabilse de, bu kanser türü çoklu faktörlere bal olarak gelitii için tümüyle ortadan kaldrlamyor. Sigara alkanl, alkol tüketimi, obezite, familiyal adenomatoz polipozis gibi genetik hastalklar, polipler, hareketsiz bir yaam tarz, iltihapl barsak hastalklar, diyabet ve rafine gda tüketimi kolon kanserine yakalanma riskini artran etkenler. Aile öyküsü ve polipler ise en büyük risk faktörlerini oluturuyor. Öyle ki ailesinde kolon kanseri olan kiilerde risk 3 kat artyor. Polip türlerine göre kanser riski de artyor. Özellikle villöz poliplerde bu risk daha fazla oluyor.

Kolonoskopi sayesinde erken tespit ediliyor

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Gürhan iman kolon kanserinde kolonoskopi yöntemiyle erken tan ve tedavinin mümkün olabildiine dikkat çekiyor. Poliplerin henüz kansere dönümeden tehis edilmesinde kolonoskopi anahtar bir rol üstleniyor. Polipler saptannca kolonoskopi esnasnda alnyor. Yaplan çalmalar kolonoskopi taramasnn yaygnlamas sayesinde kolon kanserinin büyük ölçüde engellendiini ortaya koyuyor. Bu nedenle hiçbir yaknmas olmasa bile herkesin 45 yandan itibaren 5 ylda bir kez kolonoskopi ve dkda gizli kan taramas yaptrmas çok önemli. Ailesinde kolon kanseri olanlar ise kolon kanseri olan kiinin tan yandan ortalama 10 ya önce kolonoskopi yaptrmal. ltihapl barsak hastal olanlar da, hastalk süresi 10 yl geçtikten sonra her sene kolonoskopi olmal. Eer kiinin genetik yükü fazla ise 20 yandan sonra yllk kolonoskopi öneriliyor.

Tedavide baarl sonuçlar elde ediliyor

Eskiden bu hastalkta yaam süresi ksa iken günümüzde erken tan ve tedavi yöntemlerinin gelimesi sayesinde hastalksz sa kalm süresi en az 10 yl buluyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Gürhan iman erken evrede tespit edildii takdirde kolon kanserini kolonoskopi gibi kolay bir yöntemle tedavi etmenin mümkün olabildiine iaret ederek, Erken evre kolon kanseri kolonoskopi esnasnda tespit edilince polipektomi ya da endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi ile tedavi ediliyor. Eer ileri evre ise tedavide cerrahi yöntemler, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerine bavuruluyor. diyor.

Ana Sayfaya Git