Kolon kanseri riski

Kolorektal kanserlerin erkeklerde görülme sıklığının ve ölüm oranlarının erkeklerde daha fazla olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, kolon kanserinin en sık görülen belirtisinin dışkılama alışkanlığında görülen değişiklik olduğunu belirtti.

Haberler 18.08.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, kolorektal kanserler ve belirtileri hakknda bilgiler verdi.

KOLON KANSERNN EN SIK BELRTS DIKILAMA ALIKANLIINDA DEK

çeitli çevresel ve genetik faktörlerin kolorektal kanser geliim riskini artrdn ifade eden Soyer, Sigara içilmesi, krmz et tüketimi, ileri ya, obezite, diabetes mellitus veya insülin direnci varl, ülseratif kolit veya Crohn hastal gibi inflamatuvar barsak hastalklar kolon kanseri riskini artrrken düzenli fiziksel egzersiz, taze sebze ve meyve ile beslenme ve lifli gda tüketimi koruyucu etki göstermektedir dedi.

Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, kolon kanserinin en sk görülen belirtisinin dklama alkanlnda görülen deiiklik olduunu kaydetti. (ishal ya da kabzlk, dk çapnda incelme, tam boalamama hissi). Soyer, rektal kanama, karn ars, demir eksiklii anemisi, kilo kaybnn görülebilecek dier belirtiler olduunu söyledi.

50 YA VE ÜZERNE DÜZENL KOLON KANSER TARAMASI YAPILMALI

Kolorektal kanserlerin yüzde 95i poliplerden kaynaklanmaktadr diyen Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer u bilgileri verdi: Polip, barsan iç yüzeyinde et beni eklinde yer alan oluumlardr. Adenomatöz polipler tümörleme potansiyeline sahip olup erkeklerin yaklak yüzde 30unda ve kadnlarn yüzde 20sinde görülür. Bu poliplerin endoskopik olarak çkarlmas ile tümöre ilerlemesi engellenmi olur. Ya ilerledikçe polip görülme skl artmaktadr. Bu nedenle 50 yan üzerine düzenli kolon kanseri taramas önerilmektedir. Ailede kolon kanseri varlnda taramann daha erken balamas gerekebilir.

KOLON KANSERNDE ERKEN TANI çOK ÖNEML

Kolon kanserinde taramann 3 ekilde yapldn belirten Soyer, Birincisi ylda bir dkda gizli kan testidir. Testin pozitif olmas durumunda kolonoskopi yaplarak deerlendirme yaplr. Bu yöntemin duyarll düük olup barsak içerisinde yer alan lezyondan kanama varlnda test pozitif sonuçlanr. Ayrca anal fissür veya hemoroid varl yanl pozitif sonuçlara neden olabilir. Taramada ikinci yöntem rektosigmoidoskopidir. Sadece lavman ile yaplan barsak temizlii ile barsan son 50-60 cmnin incelenmesine olanak tanr ve 5 ylda bir yaplmas tavsiye edilir. Üçüncü yöntem ise 10 ylda bir kolonoskopi yaplmasdr. Kolonoskopi tüm kaln barsan incelenmesine olanak tanr. Polip saptanrsa ayn seansta polipektomi ilemi uygulanarak çkarlabilir. Kontrol kolonoskopinin ne zaman yaplacana çkarlan poliplerin histolojik tipine, saysna ve boyutuna göre karar verilir. Tüm kanserlerde olduu gibi kolon kanserinde de erken tan çok önemlidir. Uygun tarama ile erken dönemde tehis edilen hastalar baar ile tedavi edilebilmektedir açklamasnda bulundu.

BU BELRTLERE DKKAT

Deien barsak alkanlklarnn tipik bir belirti olabileceini kaydeden Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, bu belirtilerin detayn öyle açklad:

shal ya da kabzlk, barsaklarn tamamen boalmamas hissi ve sk dklamaya çkmak, dkda (çok açk ya da koyu renk) kan görme, dknn her zamankinden daha ince olmas, sklkla gaz sancs ve kramplar ya da doluluk ve ikinlik hissi, nedensiz kilo kayb, sürekli kendini yorgun hissetme, mide bulants ve kusma.

çounlukla, bu belirtilerin kanserden kaynaklanmadn da söyleyen Soyer, Dier salk problemleri de ayn belirtileri gösterebilir. Bu belirtileri olan herkes tehis ve tedavi edilmek için olabildiince erken bir ekilde doktora bavurmaldr. Genellikle, kanser erken evrelerde arya neden olmaz. Doktora gitmek için, ary beklememek çok önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git