Kolon kanseri riskini azaltan 6 öneri

Memorial Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Gedik, kolon kanseri ve cerrahi tedavisi hakkında bilgi verdi.

Haberler 10.10.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kolon kanseri, yaam tehdit eden kanser türleri arasnda üçüncü srada yer alyor. Kaln barsak kanserinin oluumunda; polipler, beslenme alkanlklar ve genetik faktörler etkili rol oynuyor.

Tedavide çok önemli bir yeri bulunan cerrahi uygulamalar da günümüzde artk laparoskopik yani kapal olarak gerçekletirilerek, hastann yaam kalitesi ve psikolojisine olumlu etki salyor.

Memorial Diyarbakr Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Ercan Gedik, kolon kanseri ve cerrahi tedavisi hakknda bilgi verdi.

50 ya sonras düzenli kolonoskopi öneriliyor

Kolon kanserinin en önemli nedenleri arasnda; ya, ailesel öykü, polipler, ailede jinekolojik kanser hikayesi, beslenme ekilleri, genetik yatknlk gibi faktörlerin ön planda olduunu belirten Gedik, Yava ilerleyen ve erken dönemde belirti vermeyen kolon kanseri riski özellikle 50 yandan sonra artar. Bu nedenle düzenli tarama programlar ihmal edilmemelidir. 50 yan am herkesin, doktorun önerdii ekilde kolonoskopi yaptrmas, kolon kanserinin erken dönemde saptanmasnda veya kansere neden olan poliplerin yakalanarak kansere dönümeden alnmasnda etkili rol oynamaktadr. dedi.

Kanser taramalar kadar salkl yaam da önemli

Kolon kanserinden korunmak ya da hastal erken dönemde yakalamak için düzenli kontrollerin yan sra salkl yaam önerilerini de dikkate almak gerektiini vurgulayan Gedik, kolon kanseri riskini azaltan 6 öneriyi öyle sralad:

deal kiloda olmak ve bu kiloyu korumak. Taze meyve ve sebze arlkl beslenmek. Posa içerii yüksek gdalarn tüketimini artrmak. Günde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunmak. Sigara ve alkol kullanmamak. Krmz et tüketimini snrlamak

Kolon kanserinin öncelikli tedavisi ameliyattr

Gedik, Hastalar tedirgin eden ve iyileme sürelerini uzatan açk cerrahilerin yerini, günümüzde artk hasta konforunu artran ve tedavi baarsna katks bulunan laparoskopik yani kapal yöntemler kullanlmaktadr. Geçmite yalnzca safra kesesi, apandisit ve ftk ameliyatlarnda kullanlan laparoskopik yöntemler; mide, dalak ve kaln barsak gibi organlarda oluan tümörlerin cerrahisinde de baarl bir ekilde uygulanabilmektedir. Kapal ameliyatlar hastann vücudunda ameliyat izine neden olmad için herhangi bir estetik kaygya da yol açmamaktadr. diye belirtti.

Gedik, unlar söyledi:

Laparoskopik ameliyatlarda, açk cerrahiye göre ar daha az hissedilir. Hastanede yat süresi ksadr, karndaki kesiler estetik kaygya yol açmayacak kadar küçüktür. Yaradaki enfeksiyon riski daha azdr, iyileme süreci olabildiince ksadr. En önemlisi ise hastay ar ameliyat psikolojisinden uzak tutmasdr. Bu sayede hastalar; i, özel ve sosyal hayata daha çabuk adapte olabilir. Ancak bu ilem için uygun hasta seçimi önemlidir.

Laparoskopik ameliyatlar sonras hastalar doktorlarnn önerisi ile hareket etmelidir. Bunun yan sra baz ikayetlerin ortaya çkmas durumunda, vakit kaybetmeden doktor ile iletiime geçilmelidir. Özellikle; dkdan ar miktarda kan gelmesi, karnda ikinlik, ilaçlarla geçmeyen arlar, üüme, titreme, inatç öksürük ve nefes darl gibi sorunlar acil müdahale gerektirebilir.

Ana Sayfaya Git