“Kolon kanserinde karaciğer metastazı riskine dikkat”

Akciğer ve meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türü kolon kanseri. Kolon kanserlerinde metastazın en sık görüldüğü yer ise karaciğer. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak “Kolon kanserlerinin en sık metastaz yeri karaciğerdir. Geç tanı konulmuş hastaların yarısında karaciğere metastaz gelişir. Kolon kanseri tarama yapılarak erken teşhisi konulabilen bir kanserdir” dedi.

Haberler 11.08.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Onur Yaprak dünyada her yl 2 milyona yakn kiinin yakaland kaln barsak kanserlerinin akcier ve meme kanserinden sonra en sk görülen ve tüm kanserlerin yüzde 10unu oluturduunu belirterek Karacier kanserleri ise sralamada 6nc srada yer alr ve tüm organ kanserlerinin yaklak yüzde 5ini oluturur. Dünyada her yl yaklak 10 milyon insann hayatn kaybetmesine yol açan kansere bal ölümler kalp ve damar hastalklarna bal ölümleri takiben ikinci en sk ölüm nedenidir. Kansere bal ölümler açsndan kolon ve rektum kanserleri akcier kanserinden sonra dünyada 2nci srada yer alrken mide kanserinin ardndan karacier kanserine bal ölümler ise 4üncü sradadr. Her yl 800 bin civar insan kolon bir o kadar da karacier kanserinden hayatn kaybetmektedir dedi.

METASTAZIN TEKRARLAMA RSK çOK YÜKSEK

Kaln barsak kanserlerinin en sk metastaz yerinin karacier olduuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaprak, öyle devam etti: Bunun altnda yatan neden karacierin vücudun en büyük ve en fazla kanlanan organ olmas ve tüm barsaklardan kalbe kan geri dönüünün karacier içinden salanmasdr. lk tan konulduunda hastalarn yüzde 15-20 kadarnda ezamanl karacier metastaz vardr. lerleyen zamanlarda gelienleri de topladmzda kolon ve rektum kanserli hastalarn yaklak olarak yüzde 50sinde hayatn bir döneminde karacier metastaz geliir. Bir kez metastaz geliip ameliyat olan hastalarda metastazn tekrarlama riski de 2 yl içinde yüzde 50dir. Tekrarlamann kimde olacan tahmin etmek imknsz olmakla birlikte karacierde çok sayda metastaz gelien, büyük metastazlar olan, ilk kaln barsak ameliyatnda lenf bezlerine kanser sçram olan, CEA düzeyi yüksek olan ve metastazlarn ilk 1 ylda çkt hastalarda tekrarlama riski daha yüksektir.

KOLON KANSERNDE ERKEN TEHS çOK ÖNEML

Prof. Dr. Yaprak, kaln barsak kanserlerinin kolonoskopi taramas ile tan konulabilen kanserler olduuna deinerek u bilgileri verdi: Erken dönemde saptandklar zaman ortalama 5 yllk yaam süresi yüzde 90a yaklamaktadr. Bu yüzden erken tehis çok önemlidir. Ailesel risk faktörü olanlarda çok daha erken taramalara balanmakla beraber en geç 50 yanda tarama amaçl kolonoskopi gereklidir. Kolon kanseri tans alm ve ameliyat olmu hastalarda onkoloji kontrollerinin ve karaciere yönelik düzenli taramalarn yaplmas metastazlarn erken saptanmasnda hayati önem tar. Karacier metastazlarnda tedavi seçenekleri arasnda cerrahi, giriimsel radyoloji ve kemoterapi gibi tedaviler vardr. Bu yüzden tedavi bu konuda deneyimli karacier cerrahlar, giriimsel radyoloji uzmanlar ve onkologlarn içinde bulunduu bir ekip tarafndan yönetilmelidir.

GÜNCEL CERRAH YÖNTEM ALPPS

Prof. Dr. Yaprak, tedavi yöntemlerine ilikin ise u açklamalarda bulundu: Her hastada gerekmemek ile birlikte eskiden çok büyük boyutta ya da sayda kansere sahip ve ameliyat edilemeyen birçok hastay 2 aamal cerrahi olarak özetleyebileceimiz ALPPS yöntemi sayesinde ameliyat edilebilir hale getirdik. Bunun yannda giriimsel radyoloji tarafndan kanserli bölgeye anjiyo ile damardan kemoterapi verilmesi ve kanserin kanlanmasnn engellenmesi olan kemoembolizasyon veya nükleer kürecikler verilmesi olan radyoembolizasyon tedavilerinin uygulanmas veya dardan ine ile yakma tedavisi olan mikrodalga ablasyon, cerrahi uygulanamayacak hastalarda çok baarl sonuçlar veriyor. Baz hastalarda ise giriimsel radyoloji ile beraber ameliyata girip cerrahi ile ablasyonu kombine uygulamaktayz. Onkoloji yönünden ise yeni nesil kemoterapi ilaçlar eskiye göre son derece daha iyi sonuçlar sergiliyor.

Ana Sayfaya Git