Kolon kanserinde "polip" uyarısı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kolorektal (kalın bağırsak) kanserlerin yüzde 95'inin poliplerden oluştuğunu belirterek, "50 yaş ve üzeri her 5 kişiden birinde polip bulunur. Yaş ilerledikçe polip görülme sıklığı da artar." dedi.

Haberler 29.03.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Gümü, kaln barsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin önemine dikkati çekerek, ar kilo, sigara ve alkol tüketimi, yüksek lifli gdalardan kaçnlmas durumlarnda kansere yakalanma orannn en aza ineceini söyledi.

Kaln barsak kanserlerindeki bulgu ve belirtilerin tümörün evresine göre deitiini aktaran Gümü, Tümör, barsak içene doru büyürken bulgu vermezken, tam tkandnda oluan, hastann gazn ve dksn çkaramad duruma kadar deien belirtiler verebilir. Burada klinik açdan önemli bir durum, sa taraftaki barsak çapnn soldan daha geni olmas ve geçile ilgili belirtilerin daha geç olmasdr. diye konutu.

Kaln barsan sa tarafndaki tümörlerde gözlenen belirtilerin dk ile fark edilmeyen kan kayb ve bu kanamaya bal kanszlk, halsizlik, nefes darl, çabuk yorulma, dklama alkanlklarnda deiiklik eklinde de ortaya çkabildiini ifade eden Gümü, kabzlk ve ishal ataklar, karn ars, karnda ikinlik ve kilo kaybnn da dier bulgular arasnda yer aldn söyledi.

Gümü, Kaln barsak kanserlerinin yüzde 95i poliplerden oluuyor. 50 ya ve üzeri her 5 kiiden birinde polip bulunur. Ya ilerledikçe polip görülme skl da artar. uyarsnda bulundu.

- Diyabeti olanlar risk grubunda

Kaln barsak kanserlerinde uygulanan tedavi yöntemlerine ilikin de bilgi veren Gümü, buradaki ana hedefin tümörün vücuttan uzaklatrlmas olduunu belirtti.

Tedavi esnasnda uygulanan kemoterapide ise kullanlan ilaçlarla kanser hücrelerinin tahrip edilmeye çalldn anlatan Gümü, kemoterapinin, yalnzca tümör bölgesinde deil, bunun dndaki bölgedeki kanserli hücrelerde de etkili sistemik bir tedavi yöntemi olduunu kaydetti.

Kaln barsak kanserlerinde uygulanan bir dier yöntemin de radyasyon tedavisi olduuna dikkati çeken Gümü, yüksek enerjili nlarn kullanlmasyla kanser hücrelerinin yok edilmeye çalldn, bu yöntemin de sadece uyguland bölge üzerinde etkili olduunu vurgulad. Gümü, radyoterapinin hastalk belirtilerinin giderilmesinde de kullanldn söyledi.

Gümü, diyabet hastalarnn da kolorektal kanserlere yakalanmada risk grubunda yer aldn ifade ederek, Diyabetli bir kiide dier insanlara kyasla kolon kanseri gelime riski yüzde 38 daha yüksek. Erkek diyabetli hastalarda rektal kanser gelime riski yüzde 20 daha yüksek bulunmutur. dedi.

Ana Sayfaya Git