Kolon Kanserine Karşı ‘Lifli Beslenme’ Kalkanı

Kanser hastalıkları için ‘beslenmenin’ koruyucu faktör olduğu, bugün tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle lifli gıda tüketmenin önemine dikkat çeken Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, özellikle kolon kanseri için lif içeren gıdaların koruyucu faktör fonksiyonu üstlendiğini belirtti.

Haberler 05.02.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanser hastalklar için beslenmenin koruyucu faktör olduu, bugün tüm uzmanlarn üzerinde hemfikir olduu bir konu bal haline geldi. Kansere neden olan tüm risk faktörleri arasnda, doal ve salkl beslenme kurallarndan uzak bir yaam tercihinin belirleyici olduu biliniyor. 4 ubat Dünya Kanser Gününde beslenme ve kanser arasndaki ilikiye dikkat çeken Duru Bulgur Gda Mühendisi Ece Duru, salkl bir barsak yaps için lifli gdalarn tüketilmesi gerektiine vurgu yapt. Ece Duru Bitkisel gdalarla beslenmenin en önemli nedeni; sebze, meyve, tahl ve baklagiller gibi gdalarn içerisindeki liflerdir. Posa olarak da bilinen lifler, sindirim sistemimiz tarafndan sindirilmeyen, bitkilerin hücre duvarlarn oluturan maddelerdir. Lifler mide, ince ve kaln barsaklardan deiiklie uramadan geçerler. Posa, barsaklarda patojen (zararl) bakteri üremesini azaltr. Barsak hareketlerini hzlandrarak kabzlk-peklik olumasn engeller. Aratrmalar, diyet posasnn yeterli tüketiminin kolon ve rektum kanseri için koruyucu faktör olarak olumlu etkisi olduunu göstermitir. Ayrca posa içerii yüksek gdalar sk tüketen toplumlarda, serum kolesterol düzeylerinin ve kalp hastalklar sebebiyle gelen ölüm oranlarnn düük olduu aratrmalarla desteklenmitir dedi.

BULGURUN POSA DEER OLDUKçA YÜKSEK

Dünya Salk Örgütünün günlük tavsiye ettii posa miktarnn 25-30 gram olduunu hatrlatan Ece Duru, bulgurun posa/lif içeriinin dier tahllara oranla daha yüksek olduunu söyledi. Bulgurun posa deerinin, beyaz ekmein posa deerinden 3,3; kepekli buday ekmeinden 2 ve pirinçten ise 2,7 kat daha fazla olduunu belirten Duru, gün içinde tüketilen bir tabak bulgurun vücudun günlük posa ihtiyacnn yüzde 30unu karlad bilgisini verdi. Ece Duru son olarak lifli gda tüketimini artrmak için u tavsiyelerde bulundu:

POSA ALIMINI NASIL ARTTIRABLRZ?

* Güne içine buday kepei eklenmi yüksek lifli kahvaltlk gevrekle balayn.

* Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

* Kabuu ile yenilebilen sebze ve meyveleri soymayn. Mümkünse çi olarak tüketin.

* Haftada en az iki kere kuru baklagil tüketin.

* Beyaz ekmek yerine tam tahll ekmekleri tercih edin.

* Kepekli makarna tüketin.

* Pirinç yerine bulgur pilavn tercih edin.

* Omletlere sebze ekleyin.

* Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.

* Yemeklerde buharda halanm sebzeleri tercih edin.

* çorbalarnzda baklagiller kullann.

Ana Sayfaya Git