Kolonoskopi yaptırmaktan çekinmeyin

Op. Dr. Talha Atalay, son yıllarda bağırsak kanserinin gittikçe arttığını ve en az iki yılda bir kolonoskopi yaptırılması gerektiğini belirtti.

Haberler 31.08.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Talha Atalay, barsak kanseri tedavisinde erken tehisin önemini açklad. Op. Dr. Atalay, son yllarda barsak kanserinin gittikçe arttn ve en az iki ylda bir kolonoskopi yaptrlmas gerektiini belirterek, Son yllarda barsak kanserinden ölümlerin çoald. nsanlar kolonoskopi yaptrmaktan utanyor ve çekiniyor. Halbuki kolonoskopi hayat kurtaryor. Biz hekimler bunu sürekli olarak vurguluyoru. Utand için kolonoskopi yaptrmayp, ilerlemi barsak kanseri olanlar, doktora gitmeye çekinen gencecik insanlar var. Günümüz artlarnda Kolonoskopi oldukça güvenli ve konforlu yaplmakta dedi.

Erken tehisin önemine dikkat çeken Op. Dr. Atalay, Biz hekimler sürekli Erken tan hayat kurtarr derken bunu bouna söylemiyoruz. çünkü Kolonoskopi, bizim için çok önemli bir tetkiktir. Bu tetkik yaplmazsa tan ve tedavi yöntemi uygulayamayz. Özellikle aile öyküleri olanlar, ikayeti olanlar, sk ishal, barsaklarnda ani deiiklikler, kanamalar gibi. Hatta hiçbir ikayeti olmayan kiilerin dahi en az iki ylda bir kolonoskopi yaptrmalarn öneriyoruz ifadelerini kulland.

Barsak kanseri

50 ya üstü herkesin kolonoskopi yaptrmalarn önerdiklerini belirten Op. Dr. Atalay Neden 50 ya diyoruz; çünkü barsak kanseri 50 yandan sonara daha sk görülmeye balyor. Genç hastalarda da görülmüyor deil ancak oran biraz daha düük. 50 ya üzerine rutin kontrol öneriyoruz. çünkü erken saptamada 5 yllk sa kalm oran yüzde 93 çkyor eklinde konutu.

Barsak polipleri

Kaln barsaklarda oluan poliplerin takip edilmesi gerektiini belirten Op. Dr. Atalay, Bütün poliplerin genel testleri yaplarak mutlaka patolojik olarak tan konulmal. Kolon kanserlerinin yüzde 50den fazlasnn nedeni barsak polipleri. ki türlü polip var. Birincisi iyi huylu olan (hiperplastik) polipler. Bu poliplerin kanserleme potansiyeli olmayan ya da çok düük olan.kincisi ise (adenomatöz) ad verilen ve zaman içerisinde kansere dönüebilen polipler. Kolonoskopi ile adenomatöz poliplerin saptanmas ve ortadan kaldrlmas gerekir. Bu nedenle de kolonoskopi oldukça önemli.

Ana Sayfaya Git