Kolonya firmasından uyarı: Sahte kolonya kör edebilir, ölüme yol açabilir

Türkiye'de, koronavirüse karşı tedbir amacıyla en çok tercih edilen ürünlerin başında gelen kolonyanın sahtesinin, sağlık açısından çok tehlikeli olduğu belirtildi. En eski kozmetik ve kolonya firmalarından Pereja'nın Ar-Ge sorumlusu, kimya mühendisi Fatih Uluç, sahte kolonyada kullanılan metil alkolün kör edebileceğini, ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

Haberler 24.03.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyaya yaylan ve Türkiyede de görülen koronavirüse kar tedbir amacyla en çok kullanlan ürünlerin banda kolonya geliyor. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 65 ya ve üzerindekilere koruyucu maske ve kolonya datlacan açklamasnn ardndan özellikle kolonyaya rabet iyice artt. Firmalar tarafndan da taleplerin karlanmas için kolonya üretimi artrld.

KÖRLÜE VE ÖLÜME YOL AçABLR

Türkiyenin en eski firmalarndan Perejada kozmetik üretimi durdurulup, sadece kolonya üretimine geçildikten sonra merdiven alt ve sahte kolonyaya kar uyarlar yapld. Pereja Ar-Ge sorumlusu ve kimya mühendisi Fatih Uluç, firmalarnn laboratuvarlarnda büyük titizlikle çaltklarna ve sahte kolonya yapmnda kullanlan metil alkolün vücuttaki zararna dikkat çekti. Sahte kolonya kullanmnn körlük, felç ve ölüm gibi sonuçlar olduunu belirten Uluç, Burada dikkat etmek gereken ey, kolonyann etil alkolden üretilmi olmasdr. Etil alkolden üretilmi kolonyalarn kullanlmasnda herhangi bir problem yok. Zaten güvenilir, bilindik firmalar da etil alkol kullanmaktalar. Bunun yannda merdiven alt, sertifikasz üretim yapan firmalar da elbette ki var. Koronavirüs ile birlikte bu ürünler çoalm gözüküyor. Burada dikkat edilmesi gereken ey, merdiven alt firmalarn metil alkol kulland. Metil alkol, vücudumuzda toksin birikime neden olduu için çok tehlikelidir. Zaten biliyorsunuz daha önce Türkiyede pek çok vaka yaand bununla ilgili. çkide metil alkol kullanp da vefat eden pek çok insan oldu. Metil alkolün de kolonya da kullanlmasnn sakncas kokusunu içinize çektiinizde körlüe kadar, ölüme kadar yol açabilecek sonuçlar olur diye konutu.

Metil alkolün buharn içimize sürekli çekersek bu vücutta birikime neden olmakta. Formikasit dediimiz bir ykma neden olmakta diyen Uluç, öyle devam etti:

Vücutta bu biriktikçe körlüe, felçlere ve ölüme neden olabiliyor. Burada insanlarmzn çok dikkat etmeleri gerekiyor. Metil alkol vücut tarafndan emildiinde, yava yava sinirleri etkiyerek gözlerde körlüe kadar götürüyor. Metil alkolün ykmyla bu buhar çektiimiz için vücudun her yerinde bu tahribat, asit birikimi olmakta. Bu da vücudun tüm uzuvlarn etkilemekte. En son ölüme kadar götürüyor. Metanol ile etil alkol birbirine çok yakn yaps olan iki ham madde. kisinin de suda çözünürlüü var. Burada tek önemli olan ey bilindik firmalardan alnmas. Bilindik firmalardan alndktan sonra herhangi bir problem yok. Güvendiimiz yerlerden almamz gerekiyor.

KOLONYA YÜZEY TEMZLNDE DE KULLANILABLR

Sahte kolonyay gerçeinden ayrmann zor olduunu belirten Fatih Uluç, tek çözümün bilindik markalarn tercih edilmesi olduunu söyledi. Uluç, Metanol ile etil alkol birbirine çok yakn yaps olan iki ham madde. kisinin de suda çözünürlüü var. Burada tek önemli olan ey bilindik firmalardan alnmas. Bilindik firmalardan alndktan sonra herhangi bir problem yok. Güvendiimiz yerlerden almamz gerekiyor. Onun kalitesini böyle anlarsnz diye konutu.

Kolonyann yüzey ve kap kolu temizlii gibi bölgelerde dezenfektan amaçl da kullanlabileceini kaydeden Uluç, Kolonya kullanrken de her zaman insanlar ar dozda kullanmamal. Dozunu iyi ayarlamak gerekiyor. Zaten bu konuda doktorlar da açklama yapyor. Özellikle bir yere temas ettikten sonra kolonyay kullanmalsnz, dezenfektan amaçl. Kolonya 80 derece olduu için dezenfektan özellii tar. Evlerimizde kap kollarnda veya yüzey temizliinde rahatlkla kullanlabilir. Herhangi bir sakncas yok. Dezenfekte edici özellii vardr ve her noktada kullanabilirsiniz dedi.

YÖNETM KURULU BAKAN YARDIMCISI: MERDVEN ALTI ÜRETMLER VAR

Pereja Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs endoan Susesi ise koronavirüsle birlikte halkn kolonyaya rabet ettiini belirterek, merdiven alt üretimlere kesinlikle dikkat edilmesi gerektiini söyledi. Türkiyenin kolonyasz kalmayacan söyleyen Susesi, unlar kaydetti:

Bu olay avantaja çevirmek isteyen merdiven alt üretimler ortaya çkyor. Özellikle kolonya alrken, tannm bilindik yerlerden kolonya aln. Bilinmedik, sada solda satlan varsa onlara dikkat edin. çünkü bunlar bizim etil alkol, doal alkol. Onlarn ürettii metil alkol, çok ciddi zararlar olan bir alkol. Yüze ve gözlere sürüldüü zaman çok ciddi salk sorunlarna kadar giden bir madde. Kolonyann bu arada çok ciddi derecede kullanm artt. Kolonya kullanrken una çok dikkat etmek lazm. Ar fazla kolonya kullanmak elleri de tahri edebiliyor. Elinizle bir yere dediiniz zaman, kap kolu olur veya baka bir yer, o zaman kolonya kullanabilirsiniz, bu dezenfektan olarak geçer. Esas tehlike bu aralar merdiven alt firmalar görüyoruz. Bunlar da etil alkol yerine metil alkol kullanyorlar. Etil alkol aslnda doal alkol. Metil alkol ise çok ciddi sorunlar yaratan bir alkol türü. Bunun için alacanz kolonyalar, bildiiniz markalar, tandnz kiiler, eski markalar almanz tercih ederim. Bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Metil alkol kullanld zaman kolonyada, yüzünüze dedi zaman cildinizi tahri eder ve körlüe kadar neden olabilir. Bu nedenle alacanz kolonyalara dikkat edin diye konutu.

Ana Sayfaya Git