Koltuk altında kalp ameliyatı!

Diyarbakır'da 25 yaşındaki Zuhal Yıldız'ın kalbindeki delik, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanan koltuk altından gizli kesi yöntemiyle yapılan operasyonla kapatıldı.

Haberler 27.04.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda doutan kalbi delik Zuhal Yldz, koltuk altndan gizli kesi yöntemiyle yaplan operasyonla salna kavutu.

Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesinde uygulanmaya balanan yöntem ile kalbindeki delik kapatlan Yldz (25), yapt açklamada, salna kavumann mutluluunu yaadn söyledi.

Ameliyat çok rahat geçti. Ksa sürede ayaa kalkp, çocuunu emzirmeye baladm. diyen Yldz, ameliyat gerekletiren ekibe teekkür etti.

Ameliyat gerçekletiren Doç. Dr. Utkan Sevük, koltuk altndan yaplan kalp ameliyatn tekniinde herhangi bir kemiin kesilmediini belirtti.

Açk kalp ameliyatlarnn göüs ön duvarnda, 30-35 santimetrelik kesi ve kemiin kesilmesiyle yapldn ifade eden Sevük, ameliyattan sonra o bölgenin çelik tellerle kapatldn, kemik krnn iyileme sürecine benzer ekilde 8 haftalk kemik kaynama periyodunda, bu bölgeye ar yük binmemesi gerektiini vurgulad.

- Ameliyat sonras iyileme dönemi daha ksa

Sevük, hastalarn ameliyattan sonra yan yatamadn, araba kullanamadn, arlk tayamadn dile getirerek, kiinin i ve sosyal hayatna dönmesinin de zaman aldn aktard.

Koltuk alt kalp ameliyat tekniinde ise herhangi bir kemiin kesilmeden kalbe kaburga kemiklerinin arasndan ulalarak ameliyatn yapldna iaret eden Sevük, öyle devam etti:

çeride standart kalp ameliyat yaplr. Herhangi bir kemik kesilmedii için ameliyat sonras iyileme dönemi ve normal hayata dönme süreci daha ksadr. Yara koltuk altnda kald için kolay görünmez ve estetik açdan klasik yönteme göre daha avantajldr. Enfeksiyon riski düüktür, geliebilecek bir enfeksiyon daha kolay atlatlr. Standart ameliyatta 2 ay yan yatmaya izin verilmezken, koltuk alt ameliyatlarnda hasta istedii pozisyonda yatabilir. Hasta 1 hafta sonra araba kullanabilir, ars olmadan emniyet kemeri takabilir. Bu ameliyat teknii hem kadn hem de erkeklerde tercih edilebilir.

Koltuk altndan yaplan ameliyatta 8-10 santimetrelik küçük bir kesi olutuunu, normal kalp ameliyatnda ise bu kesinin ortalama 30-35 santimetreye kadar çktn anlatan Sevük, yara küçüldükçe kanama ve enfeksiyon riskinin daha düük olduunu, iyileme sürecinin de hzl olduunu kaydetti.

Sevük, bu teknikle kalp deliklerinin kapatlmas, kalp kapaklarnn onarlmas ve deitirilmesi ile baz bypass ameliyatlarnn yaplabildiini ifade ederek, Bu teknik kronik akcier hastal olanlarda, daha önce sa taraftan akcier ameliyat geçirmi, göüsün sa tarafna radyoterapi yaplm hastalarda uygun bir yöntem olmayabilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git