Konservedeki Büyük Tehlike

EVDE bilinçsizce hazırlanan konserve gıdalar için ölümcül bir zehirlenme türü olan ‘Botulismus Vaka’sı uyarısı yapıldı.

Haberler 25.09.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pek çok kii meyve ve sebzeleri mevsim dnda da tüketmek istedii için geleneksel yöntemlere bavurarak evlerde konserve yapmay tercih ediyor. Ancak, her gda ürününün bilinçli ilem görmesi gerektiini belirten Yrd. Doç. Dr. Ruhan Akn Uzel, Yaplan bilinçsiz ilemler, konserve gdalar için ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus vakasna neden olabilmekte uyarsnda bulundu. 12 - 72 saat sonra iddetli karn ars, bulant, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi ikayetler ile kendini gösteren botulismus vakas hakknda bilgi veren Akn Uzel, unlar söyledi:

Botulismus zehirlenmesine Clostridium botulinum adl verilen bir bakterinin toksini neden olmaktadr. Bu bakteri basnç ve scakla dayanm yüksek olan dirençli bir mikroorganizmadr. Bu nedenle ev imkanlar ile yok edilmesi mümkün olmayabilir. Bu tip zehirlenmeye neden olan etmenlerin banda konservelerin büyük bir ksmnn yetersiz sürede, basnçl tencere kullanlmakszn gerekenden daha düük scaklkta, dolays ile yeterince piirilmeden hazrlanmas gelmektedir. Rahatszlk, konservenin tüketilmesi takiben kiinin direnci, ortam koullar gibi etmenlere bal olarak 12- 72 saat sonra iddetli karn ars, bulant, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi ikayetler ile kendini göstermektedir. Bu durumda zamannda müdahale ve doru tedavi edilmesi gereken bir durum oluur ki rahatszlk görülür görülmez bireysel önlemlere bavurmadan, en ksa zamanda en yakn hastaneye bavurmak gereklidir.

EKL BOZULMU KAPAKLARI KULLANMAYIN

Özellikle yaz ve sonbaharn erken dönemlerinde evde bilinçsiz koullarda hazrlanan ve ölümcül sonuçlara varan konserve gdalarn saysnn gün geçtikçe arttna deinen Yrd. Doç. Dr. Uzel, tüketicilerin uymas gereken hijyen koullarn ise öyle anlatt:

Tüketiciler özellikle sebze türü gdalarn kurutulmas ya da dondurularak tüketilmesi gibi alternatif metotlar da denemektedirler. Evde hazrlanmas tercih edilen konserveler için cam kavanozlar kullanlmal, plastik ambalajlar kullanlyor ise mutlaka onayl malzeme olmasna dikkat edilmeli. Ayrca ekli bozulmu ve pasl olan kapaklar kesinlikli kullanlmamal. Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatlmal ve her kullanmda yenilenmeli. Gdalar asitlik derecesine uygun olan scaklk ve süre kombinasyonunda piirilmeli. Kavanozda kapakta ikinlik ve sznt olmamaldr. Da doru bombe eklinde ime yapan, tat, renk ve koku bakmndan kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekmektedir. Tatta bozulma her zaman net olarak anlalamayaca için gerekli tedbirler alnmaldr. Eer konservelenmi gda marketten satn alnyor ise, son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanlar dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmü, da doru bombe yapm, paslanm, sznts olan ambalajlar ve kapa açlnca fkrma yapan konserveler tercih edilmemelidir.

Ana Sayfaya Git