Kontrollü salgın dönemi!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında 1 Mart’tan itibaren normalleşmeye geçmeye hazırlanan Türkiye’de salgının kontrollü bir döneme girdiğini belirtti. Mutasyonlu virüsün henüz yaygın olmadığını hatırlatan Ertuğrul, "Yaygın varyantı olmadığını biliyoruz. Eğer yaygın varyant haline geçerse zaten olgu sayıları daha da artar. Şu anda kısmi kısıtlamalar nedeniyle olgu sayılarımız düşmüyor ama yükselmiyor” dedi.

Haberler 22.02.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Bülent Erturul, koronavirüs salgnnda 1 Marttan itibaren Türkiyede normallemeye geçilmesini deerlendirdi. Vaka saylarnn baz bölgelerde art göstermesinde mutasyonlu virüsün etkisi olmadn söyleyen Ertuurul, Vakalarn yaylmasnda u an için mutasyonlu virüs etkili deil. Ksmi kstlamalardan dolay 6 bin ila 8 bin arasnda vaka saysna skm durumdayz. Bunu daha da aaya çekemiyoruz, mutasyonlu virüsün henüz yaygn olmadn, yaygn varyant olmadn biliyoruz. Eer yaygn varyant haline geçerse; zaten olgu saylar bu seviyede durmaz daha da artar. u anda ksmi kstlamalar nedeniyle olgu saylarmz dümüyor ama yükselmiyor da. Kontrollü bir salgn döneminde gidiyoruz diyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ifade ettii illere göre kademelendirmeye gidilecei açklamasn Prof.Dr. Erturul deerlendirdi: Aslnda puanlama sisteminden söz edemeyiz. Cumhurbakan Erdoann söylediinden farkl bir biçimde illere göre 100 bin kiide görülen olgu saysna göre bir kademelendirilme yaplacak. ller, düük, orta, yüksek ve çok riskli iller olmak üzere dört kategoride incelenecek. Buna göre 100 binde kaç olgu görüldüü hesaplanacak, baklacak ve bunun bir snflamas yaplacak. Bunun nasl yaplaca henüz Salk Bakanl tarafndan açklanmad. unu söyleyebiliriz ki en azndan 100 ve üzerinde veya 150 ve üzerinde olgu görülen iller büyük olaslkla yüksek riskli veya riskli iller olarak tanmlanacak. 20nin altnda olgu görülen iller ise düük riskli olarak tanmlanabilir. Fakat bunun açklamasn Salk Bakanlndan beklemeliyiz. Bilim Kurulu bununla ilgili bir istatiksel veri analizi yapp, karar verecektir.

OKULLARIN AçILMASI BAZI BÖLGELERDE ETKL OLABLR

Okullarn açlmasnn olgu saylarnn yüksek olduu bölgelerde riskli olacan söyleyen Prof. Dr. Bülent Erturul, Eer bir il düük riskli ise o illerde yüz yüze eitime geçilmesi zorlanabilir ve yakn izlemeye alnabilir. Ama bir il yüksek riskli veya çok yüksek riskli bir il durumundaysa o zaman yüz yüze eitime geçmek oldukça riskli olacaktr diye ifade etti.

TESPT EDLEMEYEN VRÜS

Bilim insanlarnn Finlandiyada görülen yeni bir mutasyonun testlerde ortaya çkmad açklamalarnda deerlendiren Erturul, imdi biz PCR testlerinde virüsün sadece genetik yapsnn bir bölümünü kontrol ediyoruz. Eer mutasyon kontrol ettiimiz genetik yapnn dnda bir yerde gerçeklemise o zaman elbette tespit edilemeyebilir. Ancak daha sonrasnda o mutasyonlu bölgeye yönelik kitler hazrlanr ve biz gene mutasyonu tespit etmeye balarz. Mutasyonu tam olarak tespit edebilmek için virüsün tüm genetik yapsn analiz etmek gerekir ki bu aratrma laboratuvarnn ilevidir. Her zaman yaplmaz, bunun daha sk bir biçimde aratrma laboratuvarlarnda yaplmas gerekir. Ancak o zaman o tür mutasyonlar da daha rahat bir biçimde tespit edebiliriz diye konutu.

Prof. Dr. Erturul, koronavirüs önlemlerine ise tam uyulmadn hatrlatarak önlemlerin ne kadar yerinde olduu veya ne kadar yapld da önemli dedi.

Ana Sayfaya Git