Kontrolsüz güneş ışınları deri kanserine yol açabilir

Güneşin zararlı etkilerinin deriye nüfuz ettiği konusunda uyaran ve hem yaz hem de kış aylarında güneş koruyucu kullanılması gerektiğini söyleyen Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, “Kontrolsüz güneş ışınları deride yanık, deri yaşlanması, lekeler, kanser öncüsü bazı deri hastalıklarına ve en önemlisi deri kanserlerine yol açarlar” dedi.

Haberler 21.05.2022 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Dermatolog Dr. Seher Küçükolu Cesur, günein zararl yan etkilerine en çok yaz aylarndaki youn güne nlarnn yol açtn, hava scaklnn dümesiyle de riskin azalmadna dikkat çekti.

MEVSM GEçLERNDE HASSAS VE ALERJK CLTLERE DKKAT

Özellikle mevsim geçilerinde en sk rastlanan deri sorununun kuruluk ve baz egzama grubu hastalklarn artmas olduunu belirten Dr. Seher Küçükolu Cesur, Halk arasnda yal egzama olarak bilinen seboreik dematit hastal, yüzde, saçl deride, kulak arkasnda ve göüs ön ksmnda kuruluk, kzarklk ve kabuklanma eklinde görülür. Özellikle mevsim geçilerinde sk görülen bu deri hastalnda medikal tedaviler ile bol bol nemlendirici kullanlmal tavsiyesinde bulundu.

GÜNE KREM SEçERKEN DKKAT

Havalarn snmasyla yaz sezonunun da baladn belirten Dr. Seher Küçükolu, günelenmekten vazgeçemeyenlere de önerilerde bulundu. Güne koruyucu ürünlerinin koruyucu etkilerinin SPF20 de balayarak, SPfF 50 ye kadar artarak devam ettiini söyledi. Dr. Küçükolu Cesur, Günein zararl etkilerinden korunarak bronzlamak isteyenlerin en az SPF20 koruma faktörlü güne koruyucu kullanmas gerekiyor. Günee çkmadan 20 dakika kadar önce güne gören her bölgeye sürülmeli ve 2-3 saat aralklarla tekrar edilmeli dedi.

FZKSEL KORUYUCU OLAN GÜNE KREMLER GÜVENL

Güne kremi seçerken hem UVB hem de UVA nlarndan koruyan SPF faktörüne dikkat edilmesini söyleyen Cesur, SPF 15 cildimizi güne nlarnda yüzde 93 orannda korurken, SPF 30 yüzde 97, SPF 50 ise yüzde 98 orannda koruyor. Fiziksel koruyucu içeren güne koruyucular deri tarafndan emilmeden, derinin yüzeyinde tabaka oluturarak güneten koruyor. Bu tip fiziksel koruma özelliinde olan güne koruyucular bebekler ve çocuklar için olan ürünlerdir. Tam emilmedii için zararl etkileri yoktur, güvenlikle kullanlabilirler diye konutu.

Son zamanlarda geni bir ürün yelpazesi tanmlandn ifade eden Dr. Küçükolu Cesur, akne için, anti aging özellikli, lekelere özel, kapatc özelliinde olan, nemlendirici ile birlikte kombine olan, ultra ince ürünler gibi piyasada kiinin yapsna göre tercih edebilecei ürünler olduunu ve krem formlarnn özellikle kuru cilt için, losyon ve spreylerin ise gövde kullanm için tercih edilebileceini ifade etti.

Ana Sayfaya Git