Konuşma gecikmesi işitmeyi de etkiler!

Konuşma gecikmesi olan çocukların işitme açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.

Haberler 31.05.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bebeklerin büyüme periyotlarnda kilo alm ve boy uzamalar düzenli olarak takip edilirken bazen nörolojik geliimleri göz ard edilebiliyor.

çocuun ba kontrolünün gelimesi, doru zamanda oturmaya balamas, ellerini kullanmas ve yürümeye balamas kadar nörolojik geliimin baka önemli bir parças olan dil geliimi büyük önem tayan etmenler arasnda bulunuyor.

çocuklarn bu konuda yakndan takip edilmesi, yandan beklenenin altnda konuma geliimi olduu fark edildiinde hzlca uzmana danlp, altta yatan sebebin tespit edilmesi gerekiyor.

KONUMA GEçKMES

Açklamada görülerine yer verilen çocuk Nöroloji Uzman Prof. Dr. Ebru Kolsal, 3 yana gelip hala konuamayan çocuklara dikkat edilmesi gerektiini belirterek, u bilgileri verdi:

Bebeklerde nörolojik geliim, dikkatle gözlemlenmesi gerek, konuma gecikmesi olan çocuklar iitme açsndan da deerlendirilmeli. Dil geliimi, 3 aylk dönemde agulamayla balayp sonrasnda düzenli sral cümle kurmaya kadar ilerliyor. 9 aylk bir çocuk baba, mama gibi hece tekrarlar yapmalyken, 1,5 yandaki bir çocuun en az 6-8 tane anlaml kelime kullanmas gerekir. ki yana geldiinde 2 kelimeli cümleler, üç yanda 3 kelimeli cümleler kurabilmelidir. Genellikle konuma gerilii olan çocuklar, aile bireylerinden birine benzetilerek Amcas da 5 yanda konutu. gibi yorumlar yaplyor fakat dil geliimi dier gelimelerde olduu gibi normal snrlar içinde seyretmesi gerek.

Dil geliiminde gerilii olduu fark edilen çocuklarn ayrntl olarak deerlendirilmesi gerektiinin altn çizen Dr. Kolsal, mutlaka iitme becerisi açsndan iitme testinin yaplp, nörogeliimsel becerilerinin irdelenmesi gerektiini vurgulad.

Kolsal, Genellikle otistik spektrum bozukluunda ilk fark edilen bulgulardan biri konuma gerilii oluyor. Bu nedenle erken tan ile rehabilitasyonu mümkün olan otistik spektrum bozukluu açsndan hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danmak gerekiyor. tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git