Korona virüs 2. Dalga 2 ay sonra mı geliyor? İspanyol gribi tekrar mı edecek?

Çin’in Wuhan kentinde çıkarak tüm dünyayı esir alan korona virüsle ilgili Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa’da deyim yerindeyse adeta kıyım yapan korona virüs salgını ile ilgili bir açıklama yaparak, kutlama için henüz erken olduğunu ve şu anda ikinci dalga için hazırlık yapılmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Haberler 17.05.2020 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Wuhan kentinde çkarak tüm dünyay esir alan korona virüsle ilgili Dünya Salk Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupada deyim yerindeyse adeta kym yapan korona virüs salgn ile ilgili bir açklama yaparak, kutlama için henüz erken olduunu ve u anda ikinci dalga için hazrlk yaplmasnn gerekliliinin altn çizdi.

Son günlerde özellikle Avrupada korona virüs vaka saysndaki düüün salgnn ksa zamanda bitecei anlamna gelmediini belirten Kluge, virüs salgn kstlamalarn kaldrmaya veya gevetmeye balayan ülkelerin aceleci davranmamalar gerektiini belirtti.

Son haftalardaki vaka ve ölüm oranlarndaki düüe ramen ngilterenin ve dier Avrupa ülkelerinin dikkatli olmas gerektiini söyleyen Kluge, kinci dalga konusunda endieliyim. Singapur ve Japonya bunun kutlama zaman deil, hazrlk zaman olduunu erken aamada fark etti dedi.

Kluge perembe günü gerçekleen basn toplantsnda yapt açklamada, u ifadeleri kulland

*u an bir yol ayrmndayz. Hangi yolu izleyeceimizi eylemlerimiz ve bireysel davranlarmz belirleyecek. Acil durumun beraberinde getirdii yorgunluk hissi, bu virüse kar edindiimiz deerli kazanmlar tehlikeye sokuyor.

*Yetkililere güvensizlik uyandran haberler ve komplocu düünce, fiziksel mesafe kart hareketleri körüklüyor, dier insanlar da ar ihtiyatl davranyor.

*Bugünkü davranlarmz salgn için rotay belirleyecek. Hükümetlerin kstlamalar kaldrmasyla birlikte sizler, halk artk ana aktörlersiniz.

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Kluge, ülkeleri salgnn yavalatlmasyla elde edilen zaman halk sal sistemlerini güçlendirmek için kullanmaya çard.

TARHTEK SALGINLARDA NASIL OLMUTU?

1918 ylnn Mart aynda balayan spanyol Gribi salgnnn da ilk alt ay içinde ciddiyetinin tam anlalamamasna ve dünyada hemen her ülkeyi etkisi altna almasna ramen, Austos aynda balayan tedbirlerle Aralk aynda ancak kontrol altna alnabildiini gösteriyor.

Ancak, önemli olan u ki, önlemleri zamansz geveten ülkelerde virüs bir daha yaylarak binlerce insann ölümüne sebep oluyor ve 1920 ylna kadar da devam ediyor.

NASIL BALADI?

spanyol Gribi adyla anlmasna ramen tarihte kayt altna alnm ilk vaka, 1918 yl 4 Mart günü ABDde Kansasda oluyor.

Fuston kampnda aç Albert Gitchel ate, ba ars ve öksürük ikayetiyle revire çkyor.

Takip eden üç hafta içinde bu kamptaki 1.100 asker hastaneye kaldrlyor ve daha binlercesi hastal ayakta geçiriyor.

Hastalk Avrupada Birinci Dünya Sava muharebelerinin devam ettii Fransa, ngiltere, talya ve savaa girmese de spanyada hzla yaylyor.

1918 ilkbaharnda Fransz birliklerinin dörtte üçü, ngiliz askerlerinin yardan fazlas grip geçiriyor. Mays aynda grip Kuzey Afrikada, daha sonra Hindistann Bombay kentinde görülüyor, Haziran aynda çin, Temmuzda Avustralyadaki ilk vakalar bildiriliyor.

Fakat ilk dalga diye nitelenen bu dönemde hastaln belirtileri hafif ve süresi ksa olduu gibi öldürücülük oran da normal mevsim griplerinden çok farkl deil. Belki de bu yüzden hiç bir ülkede ciddi önlemler alnmyor.

Ne var ki Austos ayna gelindiinde spanyol Gribi ölümcül bir ikinci dalga olarak yeniden ahlanyor, ABD, Avrupa ve Afrika limanlar ve daha sonra Avrupa içindeki askeri hareketlilikler üzerinden yeniden yaylyor.

Ana Sayfaya Git