Korona virüs geçirenlerde ölüm korkusu

Uzman Dr. Süleyman Dönmezdil: “Depresyon ve ölüm korkusu olan kişilerin tedavi olmaları, hastalığın ilerlememesi açısından önemlidir”

Haberler 15.10.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Korona virüs hastal geçirenlerin ölüm korkusuyla psikiyatriye bavurduunu belirten Psikiyatri ve Psikoterapist Uzman Dr. Süleyman Dönmezdil, Korona virüs sonras depresyon ve ölüm korkusu bulunan hastalarn uzun süre geçmeden psikiyatrik tedaviye bavurup tedavi almalar ya da psikoterapi almalar hastaln ilerlemesi açsndan ve ilerlemeyi engellemesi açsndan önemlidir. Bavurmadklar takdirde psikiyatrik rahatszlk direnç kazanr dedi.

Türkiyede 11 Mart 2020 tarihinde görülmeye balamas sonras bugüne kadar 7 milyon 182 bin 943 kiide korona virüs hastal görülürken, bu hastala yakalanan 64 bin 264 kii hayatn kaybetti. Hastala kaplan baz hastalar tedavileri sonras iyileirken, bazlarnda ise iyiletikten sonra depresyon, ölüm korkusu ve ar derecede temizlik gibi ortaya psikiyatrik sorunlar çkt.

Depresyon ve ölüm korkusu birinci srada

Korona virüs sonras psikiyatrik sorunlar ortaya çkan kiilerin tedavi olmalar konusunda uyaran Psikiyatri ve Psikoterapist Uzman Dr. Süleyman Dönmezdil, Korona virüs geçiren dananlarda özellikle korona virüs sonras dönemde poskovid sendromu dediimiz bir tablo ortaya çkabiliyor. Bu poskovid sendromu içerisinde sklkla psikiyatrik belirtiler de beliriyor. Bu psikiyatrik belirtiler içerisinde en sk karlatmz tablo kayg bozukluklardr. Hastalanrsam tekrar bir ey olursa, yaknlarma bir ey olursa korkusu ile ikinci sklkta da depresyon ile hastalar gelmekte. Genç yalarda Covid-19u ar atlatan vakalarmzda daha sklkla depresyon ön planda ve ölüm korkusu tekrar bama bir ey gelir, ya ölürsem ya yaknlarma bir ey olursa, yaknlarm hastalanmasn diye ite bundan dolay titizlii, temizlii ya da kontrolü çok ar düzeylere çkaran dananlarmz oluyor. Bunlarn tabii ki erken tehis ve tedavileri çok önemli. Bu rahatszlk ortaya çktktan sonra uzun süre geçmeden psikiyatrik tedaviye bavurup tedavi almalar ya da psikoterapi almalar hastaln ilerlemesi açsndan, ilerlemeyi engellemesi açsndan da önemlidir dedi.

Hzl bir ekilde tedavi olmalarn öneriyorum

nsanlarn psikiyatriye bavurmaktan çekindiini de ifade eden Uzman Dr. Dönmezdil, Özellikle dananlardaki bir psikiyatri bavuru korkusu var. Yani ben psikiyatriye gidersem ite nasl alglanr gibi bir korku var. Gerçi bu yava yava toplumumuzda krlmaya baland ama Psikiyatrik tedavi aldmda herhangi bir mesleki sknt yaar mym? Ehliyetime el konulur mu? gibi kayglar ortaya çkyor. Psikiyatrik tedavide kayg bozukluu ya da depresyon gibi tedavilerde kesinlikle resmi herhangi bir sknt yaamazsnz silahl görev yapmadnz sürece. Mesela polis ya da askerlerin yönetmelikleri daha farkldr. Onlarn daha farkl çözümleri oluyor. Kendi içlerinde psikologlar oluyor. Fakat normal vatandalarmz, devlet memurlarmz rahatlkla hiçbir sknt yaamadan psikiyatrik tedavi için kayg duymadan bavurabilirler. Bavurmadklar takdirde psikiyatrik rahatszlk direnç kazanr. Direnç kazandkça tedavisi zorlar. Bu nedenle tedaviye bavurmalar çok önemli diye konutu.

Ana Sayfaya Git