“Korona virüs ile mevsimsel alerjiyi karıştırmayın”

Öksürük, yorgunluk, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerin hem Covid-19 hem de mevsimsel alerjik hastalıklarda görüldüğünü belirten Gülergün, doğru teşhis için göğüs hastalıkları muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Haberler 04.09.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Fulya Gülergün, Covid-19 ve mevsimsel alerjinin benzer belirtileri olduuna dikkat çekerek, iki hastaln birbirine kartrlmamas uyarsnda bulundu. Gülergün, Doru tehis için göüs hastalklar muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yaplmas gereklidir dedi.

Eylül ayna girmemizle birlikte insanlarn yaam kalitesini bozan alerjik hastalklar, yabani ot polenleri nedeniyle art gösteriyor. Korona virüsün (Covid-19) ve mevsimsel alerjik hastalklarn baz belirtilerinin benzer olduunu belirten vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Göüs Hastalklar Uzman Dr. Fulya Gülergün, öksürük, yorgunluk, ba ve boaz ars, burun aknts, nefes darl gibi belirtilerin hem Covid-19 hem de mevsimsel alerjik hastalklarda görüldüünü vurgulad. Yapt açklamayla bu konuda uyarlarda bulunan Uzm. Dr. Gülergün, iki hastaln birbirine kartrlmamas gerektiinin altn çizdi.

Temel farkllklara dikkat edilmeli

Covid-19un korona virüsün neden olduu bulac bir solunum hastal olduunu ifade eden Gülergün, havadaki polenlerin mevsimsel alerjik rinit ve gözleri etkileyen mevsimsel alerjik konjoktivite yol açabileceini söyledi. Covid-19 ve mevsimsel alerjilerin birçok ortak belirtisinin olduunu kaydeden Gülergün, iki hastalk arasndaki baz temel farkllklar ise öyle anlatt:

Korona virüs, mevsimsel alerjilerin yaygn bir belirtisi olmayan atee neden olabilir. Mevsimsel alerjiler ise bir kiinin polene maruziyetiyle tetiklenebilen astm gibi bir solunum rahatszl olmadkça genellikle nefes darlna veya nefes almada zorlua neden olmaz. Ate, üüme, kas ve vücut ars, ishal, tat ve koku kayb, bulant, kusma mevsimsel alerjik hastalklarda görülmeyen ancak Covid-19da görülebilen belirtilerdir. Kant, göz sulanmas ve haprk ise mevsimsel alerjik hastalklarn belirtisidir. Öksürük, yorgunluk, ba boaz ars, burun aknts, nefes darl Covid-19 ve mevsimsel alerjik hastalklarn ortak belirtileridir.

Maske mevsimsel alerjilerin etkisinden koruyor

Korona virüsün yaylmasn yavalatmak için maske taklmas gerektiini ifade eden Gülergün, Maskeler ayrca mevsimsel alerjilere kar da bir miktar koruma salar, çünkü baz büyük alerjen partiküllerin solunmasn önleyebilirler. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiniz varsa polen maruziyetine kar tek korumanz maskeler olmamaldr, çünkü daha küçük parçacklar yine de maskeden geçebilir ve solunabilir. Kendinizi mevsimsel alerjilere kar korumann en iyi yolu polen maruziyetinizi azaltmaktr. Polenlerin youn olduu ve özellikle rüzgarl günlerde darda geçirdiiniz zaman snrlayn. Bir veya daha fazla odada tanabilir bir hava temizleyici kullann. Portatif hava temizleyiciler, kaplar ve pencereler kapalyken sürekli çaltrldnda en iyi sonucu verir. Eve döndüünüzde du aln ve kyafetlerinizi deitirin diye konutu.

Uzm. Dr. Gülergün, korona virüsün baz belirtileri ve mevsimsel alerjik hastalklarn belirtileri benzer olduundan, tehisi dorulamak için göüs hastalklar muayenesi ve alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkikler yaplmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git