Korona virüsü atlatmış kişilerin sağlıklı insanlardan farkı yok

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüsü atlatmış insanların sağlıklı insanlardan farksız olduğunu belirterek, bu kişilere karşı dışlayıcı davranılmaması gerektiğini söyledi. Tekin, "Bu kişilere karşı dışlanma, uzak durma ya da geri durma gibi bir durum olmamalı" dedi.

Haberler 03.06.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada ve Türkiyede de etkisini gösteren koronavirüs, toplumda salgna yakalanan ve iyileen kiilere kar olumsuz önyarglarn ortaya çkmasna neden oldu. Genelde dlayc bir tutumun olduu durumla ilgili bilgi Prof. Dr. Recep Tekin, iyileen herkesin, normal salkl insanlardan bir farknn olmadn söyledi. Tekin, Bu kiilere kar dlanma ya da uzak durma gibi bir durum olmamal dedi.

KALICI BR HASTALIK BIRAKMIYOR

Koronavirüsün kalc bir hastalk brakmadna vurgu yapan Prof. Dr. Tekin, Normal vatandalarmz birbirlerine kar nasl sosyal mesafeyi koruyarak davranyorsa, bu hastal atlatm kiilerle de normal bir insan gibi her türlü iletiim halinde bulunabiliriz, ilerimizi devam ettirebiliriz ve hiçbir ekilde dlama ya da geri durma gibi bir durum söz konusu olmamaldr. Nasl ki bir gribi geçiriyorsak, iyileiyorsak ve normal hayatmza devam ediyorsak Covid-19dan iyiletikten sonra normal hayatmza devam ediyoruz. Kesinlikle kalc bir hastalk brakmad için kaldmz yerden hayatmza devam ediyoruz. Normal bir insan gibi davranmal bu ekilde devam etmeliyiz diye konutu.

KORONAVRÜS ÜPHES OLANLAR HASTANEYE BAVURMAKTAN çEKNYOR

Koronavirüs üphesi olan birçok kiinin bu önyargdan kaynakl olarak hastaneye bavurmaktan çekindiine dikkat çeken Prof. Dr. Recep Tekin, unlar söyledi:

Bu tür kiilerin bu hastaln kalc olmadn bilmesi, korkmamas ve endie etmemesi gerekiyor. Koronavirüs tedavisi ortalama 5 gün sürüyor. 14 günlük karantina sürecinin tamamlanmasnn ardndan tedavi bitiyor. Bu hastal atlatan kiinin normal dier insanlardan bir fark kalmyor. u an toplumda koronavirüs üphesi yahut baka hastal olup hastaneye bavurmayan bir sürü insanmz var. çünkü bir çekingenlik, bir korkular var. Bu insanlarla oturup kalkabilirsiniz, sohbet edebilirsiniz, normal birliktelik yaayabilirsiniz. çünkü bu hastalk kalc bir hastalk deil. Normal mevsimsel grip gibi hastal bulatryor, hastalk oluuyor ve sonra iyileerek normal hayatnza devam ediyorsunuz. Ayn ekilde Covid-19 bulaan kiiler, tedavi olduktan ortalama 14 gün sonra hiçbir ekilde hastalkla herhangi bir temas kalmyor. O yüzden bizim toplumumuzun bundan korkmasna gerek yok. Kalc bir hastalk deildir. Bu tür kiilerin bu hastaln kalc olmadn bilmesi, korkmamas, endie etmemesi ve en ksa sürede en yakn salk merkezine bavurup bu konuda gerekli tedbirleri almas gerekiyor. Aksi halde hastalk ilerlerse eer, hem tedavisi hem de oluacak hasarlar daha fazla olacaktr. Zorlaaca için bu kiilerin tedavide gecikmesi, kendilerine daha büyük zarar verecektir.

Ana Sayfaya Git