Korona'dan korunmanın yolları

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 30'dan fazla ülkeye yayılan koronavirüsten korunma yollarını anlatan Prof. Dr. Özlem Azap, hasta olmayan kişilerde maske kullanımının “yalancı bir güvenlik” hissine yol açtığını ifade ederken, el hijyeninin önemine dikkati çekti.

Haberler 27.02.2020 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Vuhan kentinde ortaya çkan Koronavirüs, ngiltere, ran ve talya dahil 30dan fazla ülkeye yayld. çinden sonra Koronavirüs nedeniyle yaamn yitirenlerin saysnn en fazla olduu ülke ran oldu. Resmi rakamlara göre randa çou Kum kentinde olmak üzere 95 vaka tespit edildi. Virüsten kaynakl ölümlerin says ise 15 olarak açkland.randan 22 ubatta giri yapan 5 kii, yüksek ate görülmesi sebebiyle Koronavirüs üphesi ile hastaneye kaldrld. Ardndan sonuçlarn negatif çkt belirtildi.

Türkiye, Irak, Afganistan, Pakistan, Ermenistan virüsün yaylmasnn önlenmesi amacyla ran ile snrlarn kapatt. Vanda Koronavirüsü üphesiyle hastaneye kaldrlanlardan negatif sonuçlar alnrken, Türk Hava Yollarnn (THY) rann bakenti Tahrandan havalanarak stanbula gelmek üzere hareket eden 132 kiinin bulunduu yolcu uça Koronavirüs üphesiyle Ankaradaki Esenboa Havalimanna acil ini yapt.

Yolcular ile birlikte 8 mürettebatn Zekai Tahir Burak Hastanesi ile Bilkent Klinik Konukevine tahliyesinin tamamlanmas ardndan Salk Bakanl görevlileri dezenfekte ilemine balad.

Koronovirüsün her an Türkiyede tespit edilmesine kar, virüsten korunmann yollarn Bakent Üniversitesi Tp Fakültesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal bölümünden Prof. Dr. Özlem Azap anlatt.

Koronavirüs ailesinin souk algnl ve nezle gibi hastalklara yol açtna dikkat çeken Azap, çinin Vuhan kentinde, deniz ürünlerinin satld bir yerde kaçak yaban hayvan etlerinden bulat düünülüyor. Mühtemelen yarasalardan insanlara geçti. Daha sonra insandan insana buluma özellii kazanarak giderek yaylmaya balad dedi.

DREK TEMASLA BULAMAYI ÖNLEME YOLLARI

Virüsün solunum yoluyla bulatn dile getiren Azap, insandan insana (direk temasla) bulamay önlemek için alnmas gereken önlemleri öyle sralad:

* Koronavirüsü tehisi konulmu hasta kiilere bir metreden daha fazla yaklatmz an bulaabilir. Hasta olan kiilere mümkün olduunca yaklalmamal. Bunu önlemek için hasta kiilerin, mümkün olduunca toplum içine çkmamas, çkmak zorunda kalrsa da maske takmas gerekir.

* çok fazla tokalamaktan ve sarlmaktan kaçnlmal.

DIARIDAK ETKENLERDEN ÖNLEME YÖNTEMLER

* Öksürdüümüz ya da hapurduumuz zaman yanmzda mendil yoksa kolumuzun içine hapurmal ya da öksürmeliyiz. Bu sadece koronavirüsü için deil ayn zamanda dier souk algnl ve grip için de bir koruma yöntemi.

* El hijyeni çok önemli. Dardan eve gelir gelmez mutlaka ellerimiz ykamalyz. Mümkün olduunca sabun ve bol su ile, parmak aralarn, elin üst ksmn, avuç içini ykamak ve ardndan kurulamak gerekiyor. Sadece sudan geçirmek olmaz.

Gün içinde darda kaldmz sürede yanmzda su gerektirmeyen el dezenfektanlar bulundurmamz gerekir. Metroda, otobüslerde yolculuk yaparken markette al veri yaparken iimizi bitirdiimiz an dezenfektanlar kullanmakta fayda var.

KAMUSAL ALANLARDAK TEDBRLER

Kamusal alanlarn insanlarn birbiri ile daha fazla temas kurduu yerler olduunu vurgulayan Azap, bu alanlarda alnacak önlemleri öyle açklad:

* Sk sk havalandrlmal.

* Yüzey temizliine önem verilmeli. Günde 2 kere siliniyorsa bu say iki katna çkartlmal. Bu ev için de geçerli.

* Bu yerlerde el dezenfektanlar bulundurulmal.

HASTANEYE GTME

Koronavirüs belirtilerinin gribe çok benzediini ifade eden Azap, hangi belirtilerde hastaneye bavurulmas gerektiine ilikin de unlar anlatt:

* Grip ve nezle hastalnn belirtilerinin yannda herhangi bir hastal olmayan genç kiiler nefes darl çektii an doktora bavurmal.

* Kanser, böbrek hastas, kalp nakli olan, baklk sistemini basklayan tedavi alanlar ise normal grip belirtilerinde bile hemen hastaneye gitmeli.

MASKE KULLANIMINA DKKAT

Salk Bakanlnn hasta olmayan kiilerin maske takmasna gerek olmadn açkladn ifade eden Azap, maske takmann yalanc bir güvenlik hissine yol açabildiini aktard. Azap, Maske takt için tamam ben korunuyorum algs oluuyor. Hasta olanlarn maske takmas öneriliyor. Hasta olmayanlarn ise maske takmadan önce saydmz gerekli tedbirler almas daha önemli dedi.

Her geçen gün giderek yaylmaya devam eden virüs için henüz bir ilacn bulunmadn kaydeden Azap, Yanl bilgilendirmeden kaçnalm. Salk Bakanlnn, Dünya Salk Örgütünün alnmas gereken önlemlere ilikin hazrlad broürleri dikkate alalm. Panik yapmadan, gerekli önlemlerimiz almaya çaba gösterelim çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git