Koronafobi ile baş etmenin 7 püf noktası

Uzman Psikolog Sena Sivri, tüm bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmenin, koronafobi ile baş etmenin püf noktalarını şöyle sıraladı;

Haberler 31.03.2020 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerçekçi tedbirler kaygyla ba etmede ilk yoldur; tedbirinizi aln, sosyal izolasyona uyun ve kiisel hijyeninize özen gösterin. e gitmek zorundaysanz bu tedbirleri i durumuna adapte edin.

Gerçek ve doru bilgiye ulan, sosyal medya ve whatsapp gruplarndan gelen doruluu kantlanmam bilgilere itibar etmeyin. Dünya Salk Örgütü, Salk Bakanl ve hastanelerin internet sitelerindeki bilgilendirmeleri dikkate aln.

Konu ile ilgili sosyal çevrenizle konuurken çok olumsuz olup birbirinizi korkutmaktan kaçnn. Umursamaz ya da ar kaygl olmak yerine gerçekçi bir noktada durmaya çaln. çocuunuz da bu dönemde kaygl olacaktr. Yana uygun ksa ve öz bilgilerle sorularn cevaplayn. Ona yönelik ar kstlayc davranlarnzn onu çok daha korkutacan unutmayn.

Sosyal izolasyonla beraber uyku ve yemek düzeninizin bozulmamas için ufak esnetmelerle ayn ofisteki gibi bir düzeni evde de uygulayn. Pijamalarnzla çalmayn, her gün günlük rutininize hazrlann ve günü öyle geçirin.

Evde aile ile geçirilen zamann artmas aslnda birçok frsat da beraberinde getirir. Aile olarak iletiiminizi güçlendirmek, yeni alkanlklar gelitirmek ve balarnz güçlendirmek adna bu süreci deerlendirin. Sosyal destein önemini unutmayn. Görüntülü konuma gibi yöntemlerle sevdiklerinizle düzenli iletiiminizi sürdürün.

Bir hobi edinin, varsa yeni bir tane daha edinebilir ya da mevcut hobinizi gelitirebilirsiniz. Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon bu süreçte kaygyla ba etmenize çok yardmc olacaktr. Yazmann gücünden faydalann. Youn kayg yaadnzda duygu ve düüncelerinizi yazmak hem rahatlatacak hem de farkl bir perspektiften bakmanz kolaylatracaktr.

Kaygnzla ba edemediinizi hissediyor, ilevselliinizde bozulma gözlemliyorsanz telefon ya da e-mail yolu ile bir uzmanla iletiime geçip destek alma yöntemlerinizi kararlatrn.

Ana Sayfaya Git