Koronavirüs ani görme kayıplarına neden olabilir

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hastalığında ani görme kayıplarının yaşandığı belirlendi. Yapılan bilimsel araştırmalarda, Kovid-19’u ağır atlatan bazı genç erkeklerin, kalpte oluşan pıhtıların göz damarlarını tıkaması sonucu görme kaybı yaşadıkları tespit edildi.

Haberler 22.02.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Vakf Hastaneleri Direktörü Doç. Dr. Bar Yeniad, Koronavirüsü ar geçiren erkek hastalarda göz damarnn tkanmasna bal olarak görme kayplar yaand tespit edildi. Bu virüs, sinir ve kalp sistemi bata olmak üzere tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen bir hastalktr dedi.

Koronavirüsün göz saln da olumsuz etkilediini belirten Yeniad, Kovid-19un son dönemlerde gözdeki damar tkanklna sebep olduuna ilikin tespitler var. ABD ve Türkiyede yaplan aratrmalarda, koronavirüsün göz damar tkanklna neden olduu belirlendi. Koronavirüsü ar atlatm genç erkek hastalarda, kalpten kopan trombozlarn (pht kitlesi) retina tabakasndaki damarlar tkayarak körlüe sebep olduuna ilikin önemli yaynlar da yapld. Bilindii üzere rutin Kovid-19 tedavisinde kan sulandrmak için kullanlan ilaçlar var. Bu ilaçlar yaanabilecek tkanklar önlemek için veriliyor diye konutu.

GENELLKLE GÖRME KAYIPLARI KALICI OLUYOR

Koronavirüse bal gerçekleen ölümlerin çounluu damarlarda oluabilecek tkanklklardan kaynaklandn belirten Doç. Dr. Bar Yeniad, Gözün arka tabakasnda bulunan ve görmeyi salayan retina dediimiz bölgedeki damarn tkanmasyla ani görme kayplar gerçekleiyor. Görme kayb arsz bir ekilde aniden oluan bir durum. Genellikle tek gözde görme kayb yaanyor. Retina tabakasn besleyen bir damar var. Bu damar tkand zaman retina oksijensiz kalarak ani görme kayb yaanyor. Göz tkanklnda dakikalarn çok büyük bir önemi var. Doktora gitmekte geç kalnrsa, tedavinin hiçbir faydas görülmüyor. Genellikle görme kayplar kalc oluyor. Göz salmz hiçbir zaman eskiye dönmüyor ifadelerini kulland.

NORMALDE GENçLERDE GÖZ DAMARI TIKANIKLII GÖRÜLMEZ

Normal artlarda gençlerde damar tkanklnn görülme olaslnn çok düük olduuna belirten Yeniad, Göz damarlarnda tkankln olabilmesi için, ileri yalarda gelien kalp hastal, hipertansiyon ve diyabet hastalnn mevcut olmas gerekiyor. Koronavirüsten dolay göz damarlarnda tkanklk gerçekleen kiiler tahmin edilenin aksine genç hastalardr. Normal artlarda genç hastalarda göz damar tkanklna pek rastlamayz. Onun için genç hastalarda göz damar tkankln koronavirüse balamak mümkün. çünkü 30 ve 40l yalarda retinada damar tkankl pek rastladmz bir durum deil dedi.

VÜCUTTAK KOVD-19 HASARI ÖNLENRSE DER GÖZ KURTARILABLR

Göz damarnn tkanmas durumunda görme olaslnn azaldna dikkati çeken Doç. Dr. Bar Yeniad, Göz harfleri göremez, okuyamaz hale geliyor. Ancak, bir iki metrelik mesafeyi görebilir duruma geliyor. Retina bölgesinde gelien damar tkankl ani gelien bir durumdur. Eer vücuttaki Kovid-19 hasar önlenebilirse, dier göz kurtarlabilir. Koronavirüs semptomlar olan bir hasta, görmeyle ilgili problem yaad durumda, vakit kaybetmeden mutlaka göz kliniklerine bavursun. Yalnzca görme kayb olarak düünülmesin farkl olumsuz etkiler de geliebilir. Tespit edilen hastalarn hiçbirinde öncesinde herhangi bir göz rahatszl yok diye konutu.

Ana Sayfaya Git