Koronavirüs buzlukta yıllarca canlı kalabiliyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Bengisu Ay "Kurban etleri dondurucuda muhafaza edilmeli. Koronavirüs enfeksiyonu 4 derecede 5 güne kadar canlı kalabiliyor. Yeni koronavirüsle ile ilgili araştırmalar yeterli olmadığından dondurucuda yaklaşık birkaç yıl canlı kalabileceğini söyleyebiliriz"

Haberler 30.07.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Dr. Bengisu Ay, kurban etlerinin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiini belirterek, Koronavirüs enfeksiyonu 4 derecede 5 güne kadar canl kalabiliyor. Yeni koronavirüsle ile ilgili aratrmalar yeterli olmadndan dondurucuda yaklak birkaç yl canl kalabileceini söyleyebiliriz. ifadelerini kulland.

Medipol Pendik Üniversite Hastanesinden yaplan açklamada, Dr. Bengisu Ay, bayramda kurban kesimi ve et tüketimi srasnda koronavirüs enfeksiyonunun bulamasn önlemek için dikkat edilmesi gerekenlere dikkati çekti.

Buzdolabnn düzenli aralklarla su ve sabun ile temizlenmesi tavsiyesinde bulunan Ay, unlar kaydetti:

Et birkaç gün içinde tüketilecekse 4 derecede saklanabilir, daha uzun süreler için buzdolaplarnn dondurucu bölümünde muhafaza edilmeli. Koronavirüs enfeksiyonu 4 derecede 5 güne kadar canl kalabiliyor. Yeni koronavirüsle ile ilgili aratrmalar yeterli olmadndan dondurucuda yaklak birkaç yl canl kalabileceini söyleyebiliriz. Eti mutlaka ayr bir kap veya poette muhafaza etmelisiniz. Et piirildii zaman koronavirüs ölüyor. Piirilme ilemi tamamlanana kadar temas srasnda eldiven kullanlmal ve temas sonras mutlaka el hijyeni salanmal. çi ve az pimi hayvansal besinleri tüketmemeli, bunun yerine iyi pimi yiyecekler tercih etmelisiniz.

- Kurban etine temas sonras hijyene dikkat

Dr. Bengisu Ay, kurban kesimi srasnda koronavirüs için alnan standart önlemlerin mutlaka uygulanmas gerektiine iaret ederek, Eve getirdiimiz kurban etlerine temas sonras mutlaka ellerinizi en az 20 saniye süreyle su ve sabun ile ykamalsnz. Kesim yapan ve yardm eden kiiler maske takmal, el hijyeni salamal, eldiven kullanmal ve eldivenle baka hiçbir yüzeye dememeli. ifadelerini kulland.

Ay, kurban kesimi srasnda sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiine dikkati çekerek, Kesim srasnda oluan kalabalk virüsün yaylmasn hzlandrr. Kalabalk ortamda etin kesildii srada virüsü tayan kiilerin konuma, öksürme, haprma srasnda saçt damlacklar etin üzerine gelirse ve o ete dokunduktan sonra azmza, burnumuza ya da gözümüze dokunursak koronavirüs bular. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git