Koronavirüs Çocuk Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs salgını, çocukların dünyasında nasıl yer alıyor? Kaygılarımız onları ne kadar etkiliyor? Psikolog Emel Güler, koronavirüs salgınının çocuklar üzerindeki etkilerini açıkladı ve ailelere tavsiyelerde bulundu!

Haberler 24.03.2020 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sadece ülkemiz için deil, tüm dünyada etkili olan koronavirüs (COVD-19) salgn ve bu salgnn insanlar üzerindeki etkilerinin neler olabilecei, tüm yönleriyle aratrlyor. Salmz üzerindeki olumsuz etkilerinin riskler içermesi ve virüsün çok hzl yaylmas nedeniyle, alnabilecek önlemlerin de olabildiince hzl ve koruyucu olmas amaçlanyor. Hayatmza bu ekilde hzl ve öngörülemez bir ekilde giren koronavirüs salgn için, bata tbbi ve koruyucu önlemler olmak üzere her türlü risk için hazrlanm bilgilendirme spotlar, bata görsel ve yazl basn, sosyal medya olmak üzere tüm iletiim kanallarndan aktarlyor.Ksa bir süre içinde bu derece youn bilgi akna maruz kalmak, hayatmzn bir anda kstlanmas, öngörülemezlik ve ölüm haberleri gibi olaan d gelimeler karsndaki tehlike algs bizi, kayg ve panie sürükleyebilir.

KORONAVRÜS ALACAIMIZ TEDBRLERDEN DAHA GÜçLÜ DELDR

Hayatmzda olaan d olaylar oluyorsa, olaan d tepkiler vermek bir dereceye kadar normal tanmlanabilir. Beklenmedik durum karsnda, hiç kayg yaanmyorsa ya da dier uçta ar tepkiler gösteriliyorsa; her ikisi de içinde bulunulan durumun üstesinden gelmeye engel olacaktr. Koronavirüs salgn ile ilgili alglanan tehlike karsnda, bir miktar endie beraberinde önlem almay salayacandan bu kayg gerekli ve ilevseldir. Ancak, tehlikenin gerçekte olduundan daha fazla alglanmas ve ba edebilme gücünün ise gerçekte olduundan az olduu inanc, kiiyi kayg ve panie sürükler. Kamu spotlarnda yer ald ekliyle Koronavirüs alacamz tedbirlerden daha güçlü deildir

çOCUKLAR YETKN TEPKLERN ÖRNEK ALIYOR!

Peki ya çocuklar nasl etkileniyor? çocuklar anlamlandramadklar durumlar karsnda nasl tepki vereceklerini yetikinleri gözlemleyerek karar veriyor, yetikin tepkilerini model alyorlar. Bu nedenle anne babalar öncelikle, kendi tepkilerini gözden geçirmelidir. Anne babalar ar kayglysa, kayg ile ba etmekte zorluk yayorsa, alnmas gereken koruyucu tedbirleri abartl bir ekilde uyguluyorsa, çocuklarn sakin ve güvende hissetmelerine yardmc olamazlar. letiim kanallar araclyla, doruluu kantlanmadan paylalan her türlü bilgi panik ve kaygnn artmasna neden olur. Anne babalar, çocuklarnn geliimlerine uygun olmayan, gereinden fazla haber ve bildirime maruz kalmalarna engel olmaldr. Bununla birlikte yaanlan gelimelerden tamamen uzaklap, hiçbir ey olmam gibi davranmak da sakncaldr.

YAAM ANLARDAN OLUUYOR

Etkileri belki de, çok uzun yllar devam edecek olan Koronavirüs salgn tüm bireylerde olduu gibi çocuklarn da hayatlarnn bir dönemine damgasn vuruyor. Yaam, içinde bulunduumuz anlardan oluuyor. çocuklarn, salkl bir ekilde ana tanklk etmelerine olanak salanmaldr.

çOCUKLAR KORONAVRÜS SALGINI HAKKINDA BLGLENDRLMELDR!

Koronavirüs, bize nasl zarar verebilir, Hangi yollarla ve ne ekilde bular, Hangi tedbirler alnmaldr gibi merak edilen ve kaygya neden olan tüm olas durumlar, çocuklarn geliim seviyelerine uygun biçimde konuulmal ve sorular cevaplandrlmaya çallmaldr. çocua gerekli önlemler alndnda güvende olduu ve durumun kontrol edilebilir olduu mesaj verilmelidir.

çOCUUNUZA BU EKLDE BLGLENDRMELER YAPABLRSNZ!

* çocuun soru sormasna izin verilmeli, sorular geçitirilmemeli, dikkate alnmaldr.

* çocuun içinde bulunduu durum hakknda ne düündüü ve nasl hissettii hakknda konumak önemlidir.

* Korku, kayg ve endie yayorsa duygular hakknda konumak, ifade edebilmesine olanak salamak gerekir.

* Bilgilendirme için koronavirüs resmi çizilip görselletirilebilir, ekli veya virüsün neye benzedii hakknda konuulabilir.

* Görselletirme için kukla veya oyuncaklar da kullanlabilir. Bu ekilde somutlatrldnda üzerinde konumak daha kolay ve elenceli olacaktr.

* çocuklar için hazrlanm video ve görseller aratrlarak uygun içerikli ve bilgilendirici olanlardan faydalanlabilir.

* Gazete veya dergilerden resimler kesip koronavirüs albümü hazrlayarak, özellikleri, ne ekilde bulat, korunma yöntemleri gibi merak ettii tüm bilgiler elenceli bir ekilde çocua aktarlabilir.

Ana Sayfaya Git