Koronavirüs geçirenlerde 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.

Haberler 16.09.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, koronavirüs asnda oluabilecek yan etkilere ilikin deerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Savaç, Türkiyede çok youn alama program yürütüldüünü belirterek, Alamada dünyada 7nci sradayz. Büyük bir baarya imza atyor devletimiz, hem yerli a hem de yabanc temininde dedi.

MEME TAKPL KADINLAR, AILARINI MAMOGRAFDEN SONRA YAPTIRSIN

Alara ilikin baz kart görülü kiiler de olduunu hatrlatan Doç. Dr. Savaç, Alarn hiçbir yan etkisi olmuyor demenin bilimsel açdan yanl olacan belirterek, Pfizer-BioNTech asnda omuzda, kolda arl bezeler çkabiliyor. Bunun için halkmz endie etmesin, birkaç gün yaplan tedavilerle normalleiyor zaten. Meme takipli kadnlarn alarn mamografiden sonra yaptrmalarn öneriyoruz çünkü bazen yanltc görüntülere neden olabilir. Vertigoya eimli, ba dönmesi olan kiilerde bazen ann yan etkisi vertigoyu tetikleyebiliyor. Kol ars, ate, yaygn vücut ars yapabiliyor. Bu dönemde biz genelde bol sv, lk du, istirahat öneriyoruz. çok gerekmedikçe ar kesici önermiyoruz. çok ar oluyorsa ar kesici önerebiliriz diye konutu.

37 KAT DAHA FAZLA KALP KASI NTHABI TESPT EDLD

Doç. Dr. Savaç, kalp kas iltihabna ilikin yaplan bilimsel çalmaya da deinerek, Yaplan son çalmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kas iltihab tespit edildi. çok ciddi bir seriydi bu. Alanp korunmak aslnda kalp kas iltihabndan bizi daha çok koruyacaktr. Dolaysyla a yaptracaklarda kalp yönünden endie olmasn. Örnek veriyorum; kiide baz kronik hastalklar vardr, vücutta çok fazla pht atma riski vardr bu kiiler biraz daha doktor tavsiyesi ve önerilere uyarak ve kan sulandrc alyorsa bu dönemde mutlaka ilaçlarna dikkat etmeleri, kalp krizi ve pht atma riskini ann da olumsuz etkisi ortaya çkmamas anlamnda önemli olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git