Koronavirüs kaygısıyla başa çıkmanın yolları

Koronavirüs nedeniyle yaşanan zorluklar ve belirsizlikler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar üzerinde hem fizyolojik hem de psikolojik olarak ciddi etkiler yaratıyor.

Haberler 22.04.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Virüsün kiinin kendi sal ve yakn çevresindekilerin saln tehdit ediyor olmasnn, kayg ve stres duygularn beraberinde getirdiini söyleyen Psikoloji Uzman Emrah Polat korona virüs kaygsyla ba etmenin yollarn anlatt.

Yaadmz korku ve stres aslnda ilk kez bamza gelen olaanüstü bir duruma verdiimiz olaan bir tepkidir. Yaanan tehlike annda ortaya çkan korku ve kayg, aslnda bizi tehlikeden kurtarma yollarn arayp bulmamza ve zamannda eyleme geçmemize yarar. Yaadmz salgnda olduu gibi dardan gelen tehdit karsnda kontrolün elimizde olmamas, gelecei öngörememe gibi belirsizlik durumlar, bizi savunmasz brakarak yüksek kaygnn ortaya çkmasna sebep olan psikolojik nedenlerdir.

Korona kaygsyla ba etmek için 10 Öneri

- Kirli/güvenilir olmayan bilgilerden uzak durun. Salk Bakanl ve Dünya Salk Örgütü bilgilendirmelerini referans aln.

- Koronavirüsten korunma yöntemlerini bilimsel ve güvenilir kaynaklardan örenin ve bunlar uygulamaya çaln.

- çinde bulunduumuz sürecin ve duygularn normal ve geçici olduunu kabul edin, olumsuz duygularnz anlayn ve kendinize zaman verin.

- Kaliteli uyku uyumaya ve beslenmeye özen gösterin. Bol meyve, sebze tüketmek, su içmek, evde üretilen yiyecekleri tüketmek ve sigaray brakmak hastalktan koruyucu etki salayacaktr.

- Yeni koullarnza uygun olarak, günü planlayn, yeni rutinler oluturun, uyumu kolaylatrc düzenlemeler yapn. Günlük planlar, zaman yönetimi, öz bakma özen gösterme gibi.

- Sosyal çevrenizle iletiimde kaln. Sevdiklerimizden uzak kalmak, onlara dokunamamak kendinizi yalnz ve üzgün hissettirebilir. Görüntülü arama metotlar ile yaplan sohbetler ayn etkiyi vermese de aranzdaki ban kuvvetini hissetmeniz açsndan iyi bir araçtr.

- Ailenizle korkularnz paylatnz aile sohbetleri gerçekletirin. Bu paylam korkunun azalmasna yarayacaktr.

- Nefes egzersizleri yapn.

- Olumsuz duygular azaltmann en iyi yollarndan biri olan bedeninizi hareket ettirdiiniz egzersizleri (Yoga, pilates, kültür fizik hareketleri vb) yapn.

- Tüm bu baa çkma yöntemlerine ramen hala kaygnz yönetemediinizi düünüyorsanz, hzl bir ekilde ruh sal alannda uzman kiilerden destek almal ve yardm talep etmelisiniz.

Ar streste neler ortaya çkabilir?

- Kii kendi ve sevdiklerinin sal hakknda korku ve kayg

- Keyifsizlik, bkknlk, yorgunluk

- Aktivitelere kar ilgisizlik

- Uyku ya da yeme düzeninde artma/azalma

- Konsantrasyon ve dikkati toplamada güçlük

- çaresizlik, huzursuzluk, hayal krkl, üzüntü ve öfke gibi duygularn ortaya çkmas

- Duygusal hassasiyet

- Sosyal ilikilerden uzaklama

- Alkol, tütün veya dier ilaçlarn kullanmnda artma

Ana Sayfaya Git