Koronavirüs korkusu uykuda da devam ediyor

Koronavirüs rüyaları da etkilemeye başladı. ABD ve İtalya'da yapılan araştırmalar, karantina günleri boyunca insanların kötü rüyalar gördüklerini ortaya koydu. Bu durumun anormal olmadığının altını çizen Psikiyatrist Burcu Kök Kendirlioğlu, "Yatmadan önce kötü düşüncelerden uzaklaşıp rahat bir uyku uyumak için gevşeme egzersizleri yapın" tavsiyesinde bulundu.

Haberler 13.05.2020 - 22:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle gününü evde, karantinada geçiren insanlar psikolojik sorunlarla kar karya kalyor. Koronavirüs korkusu ve evde geçirilen zaman nedeniyle insanlarn baz psikolojik sorunlarla ba etmek durumunda kaldn belirten Dr. Ör. Üyesi Burcu Kök Kendirliolu, rüyalar bile etkileyen bu ruh halinin normal karlanmas gerektiine dikkat çekti. Koronavirüsün rüyalarn yan sra baz psikolojik sorunlar da beraberinde getirdiini hatrlatan Psikiyatrist Burcu Kök Kendirliolu, Bu dönemde endie, kayg anksiyete bozukluu, majör depresyon artt. Son bir iki haftada hasta says artt. Daha önce takip ettiimiz endie ve kayg bozukluu yaayan hastalarmzn da bu dönemde endie ve kayglar artt. Onlara çevrimiçi (online) olarak yardmc olmaya çalyoruz dedi. Dr. Ör. Üyesi Kendirliolu, virüsün bilinçaltna yerleen olumsuz etkileriyle ba etmede önemli tavsiyelerde bulundu.

VRÜSÜN RÜYALARI ETKLEMES NORMAL

Kiinin ban yasta koyduu andan itibaren olumsuz düüncelerle ba baa kalabileceini ifade eden Psikiyatrist Burcu Kök Kendirliolu, Karantina ne zaman bitecek, ne zaman tatil yapacam, okulum ne zaman açlacak gibi düünceler insanlar etkiliyor. Bu dönemde özellikle koronavirüsle ilgili rüyalarn artmas beklediimiz bir durum. Mesela ergenlik dönemindeki kiiler üniversite snavlarna girecekleri dönemde rüyalarnda snava geç kaldklarn görebilirler. Koronavirüsün rüyalar etkilemesi aslnda onun gibi bir ey. Virüsün herkese bulama tehlikesi var ve bu durum kaygyla karlanyor. u günlerde endie, korku ve kayg yaamamz çok normal. Bu durum beklediimiz bir tepki deerlendirmesinde bulundu.

UYKUNUN SADECE YÜZDE 20SNDE GÖRÜLÜYOR

Bu süreçte uyku bozukluunun da skça görülebildiini belirten Psikiyatrist Kendirliolu, korku ve endienin rüyalara etkisini u sözlerle dile getirdi:

Uyku bozukluu bu dönemde herkeste görülebilir. Uyku bozukluu nedeniyle çok sk rüya görme, rüyalar çok sk hatrlama yaanacaktr. Tüm gün boyunca koronavirüsü okursak, onunla ilgili haberleri izlersek hayatmz ona endeksli olduundan zihnimizde onunla ilgili korku ve kayglar tarz. Gördüümüz rüyalarn bir ksm aslnda yaadmz olaylarla balantldr. Bu da genellikle REM dönemi dediimiz hzl göz hareketlerimizin olduu dönemde görülür. REM döneminde de beynin korku, endie, kayg ile ilgili bölümü etkin. Bu dönemde uyku bozukluunuz varsa, uyku bozukluunu sklkla yayorsanz ve bu uyku bozukluu REM dönemine denk gelirse bu kaygnn hkim olduu rüyalarnz daha çok hatrlamaya balarsnz. Sabah uyandnzda virüsle ilgili rüyalar görmü olarak kaygl ekilde uyanrsnz.

RÜYALARDAN DEL UYKU BOZUKLUUNDAN KORKUN

Koronavirüs rüyalarnn endielenecek bir durum olmadnn altn çizen Psikiyatrist Kendirliolu, kiilerin uyku bozukluunu engellemek için önlem alnmas gerektiine dikkat çekti.

Kendirliolu, salkl bir uyku için yaplmas gerekenleri ise öyle sralad:

Alkanlklarnz bozuldu, hepiniz evdesiniz hafta sonlar karantina altnda geçiyor ve bu durum sizi üzüyor olabilir. Tüm bu etmenler uykuyu bozar. Ancak uykuya dalmak için birkaç önlem almanz gerekir. Uykuya geçite ve uykuya devam etmekte zorluk yaarsanz, üstelik bunu çözemezseniz baklk sisteminiz bu durumdan olumsuz yönde etkilenir. çünkü uyku srasnda baklk sisteminiz kendini yeniler. Koronavirüsten de korunmann yollarndan biri salkl derin bir uyku uyumak. Uyku bozukluu uzun süre devam ederse bir uzmandan yardm almanz gerekir. Alnacak önlemler ise öleden sonra çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmak, her gün belli bir saatte yatp kalkmak; karantina sürecinde bu durum bozuluyor, kiiler sabaha kar yatp öleden sonra kalkabiliyor. Oysa, 23:00-07:00 saatleri arasnda uykuda olunmaldr. Bunun yan sra uykunuz gelmeden yataa yatmayn. Uyumadan en az bir saat önce telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi mavi k yayan elektronik cihazlardan uzak durun. Gece yatmadan önce olumsuz düüncelerden uzaklamak için geveme egzersizleri yaplabilir. Zihninizden bu tür düünceleri uzaklatrp rahat bir uyku uyumak için bütün bunlar çok önemli.

Ana Sayfaya Git