Koronavirüs nedeniyle kozmetik sektörüne yerli üretim çağrısı

Plat Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, koronavirüs nedeniyle kozmetik ve temizlik ürünlerinin tedarikinde yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin, "Sıvı sabundan duş jeline, bulaşık deterjanından parfüme birçok ürünün ambalajında kullanılan sıvı pompaları ve püskürtme başlıkları Türkiye'de üretilmiyor ve Çin'den ithal ediliyor. Rakamlar çok yüksek olmasa bile üretimin kesintiye uğramaması için bu tip ürünlerin iç piyasada üretilmesi şart." ifadelerini kullandı.

Haberler 25.02.2020 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özer, yapt yazl açklamada, çini kasp kavuran ve u ana kadar 2 binin üzerinde insann hayatn kaybetmesine neden olan koronavirüs salgnnn, sadece çin ekonomisini deil, dünya ticaretini de vurduunu aktararak, dünyann, çinde yaanan gelimeleri diken üstünde izlerken, özellikle çinden ham madde, ara mal ya da nihai ürün ithalat yapan sektörlerin bundan olumsuz etkilendiini kaydetti.

Türkiyenin kozmetik, kiisel bakm ve temizlik ürünleri sektörlerinin de çindeki koronavirüs krizinden nasibini aldn belirten Özer, Sv sabundan du jeline, bulak deterjanndan parfüme birçok ürünün ambalajnda kullanlan sv pompalar ve püskürtme balklar Türkiyede üretilmiyor ve çinden ithal ediliyor. Salgn nedeniyle çinden ithalat durma noktasna gelirken, kozmetikte yeni bir kriz kapda. ifadelerini kulland.

- Sv pompas ve püskürtme balklar ithalat da durdu

mer Özer, çinde yaanan krizin de gösterdii gibi, sektörün üretiminin kesintiye uramamas açsndan bu tip ürünlerin iç piyasada üretilmesinin art olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Geçen sene Türkiye, 16,7 milyon dolarlk sv pompalar ithalatnn yüzde 81ini oluturan 13,4 milyon dolarlk ithalat çinden gerçekletirdi. Ayn dönemde parfüm gibi ürünlerde kullanlan püskürtme mekanizmalarnn ithalatna ise 15,3 milyon dolar ödedik ve bunun da yüzde 55ini (8,4 milyon dolar) yine çinden ithal ettik. u anda salgn nedeniyle fabrikalarda üretim yok, nakliyeler yaplamyor. Dolaysyla sv pompas ve püskürtme balklar ithalat da durdu.

çinden sonra en fazla ithalat yaptmz Avrupa ülkelerinde de iler kolay deil. Firmalarmz çinin 3-5 kat daha pahal fiyata ithal etmek zorunda kalacak. Üstelik Avrupada hzla artan talebe yetecek kapasite de yok. Stoklardaki ürünler ise ancak haziran ayna kadar yeter. çinden ithalat bu tarihe kadar balamazsa yeni bir kriz kapda. çindeki salgndan ders almalyz. Rakamlar çok yüksek olmasa bile üretimin kesintiye uramamas için bu tip ürünlerin iç piyasada üretilmesi art.

- Tüketicilere uyar

Plat Özel Markal Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Dernei Yönetim Kurulu Bakan Özer, temizlik ve hijyenin her zamankinden daha fazla önem kazand bir dönemde böyle bir krizin yaanmasnn tüketicileri de olumsuz etkileyeceini belirterek, Tüketiciler, sv sabunlarn pompalarn saklamal, ilerleyen aylarda gerekmesi halinde tekrar kullanmal. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git