'Koronavirüs, obeziteli bireylerde daha ağır geçiyor'

Uzman diyetisyen İdil İmamoğlu, "Bireyin obezitesi varsa koronavirüsü çok daha ağır geçirme ihtimali yüksek" dedi.

Haberler 24.04.2020 - 23:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen dil mamolu, koronavirüsün obez bireylerde daha ar geçtiine dair verilerin olduunu bildirdi. lk verilerin çinden geldiini ve riskin normal insanlara göre obez bireylerde 2,5 kat daha yüksek olduunun görüldüünü kaydeden mamolu, Obezitesi olan bireylerde risk aslnda birkaç nedenden dolay daha yüksek. Bunlardan ilki, obezitesi olan bireylerin zaten akcier kapasitesi daha skntl oluyor. Bireyin zaten böyle bir de sknts varsa bu virüsle birlikte sorunu bir tk daha üst seviyede yaayabiliyor. Obezitesi olan bireylerin klinik tablolarna baktmzda elik eden birçok hastalk görebiliyoruz. Tansiyon, eker gibi bir takm klinik tablolar da duruma elik ediyor. Bu elik eden tablolar olduunda da kii aslnda daha fazla ilaç kullanyor oluyor ve metabolizmas da zaten bu anlamda daha skntl bir hal alyor. Covid-19 gibi virüs de bünyeye eklenince bunu ar geçirme riskleri daha da artabiliyor dedi.

EVDE KALMAK çOK ÖNEML

mamolu, obezitesi olan bireylerde baklk sisteminin normal bireylerin sistemlerine göre biraz daha yorgun olduunu belirterek, Bir bireyin obezitesi varsa, biz çounlukla bununla birlikte genelde vitamin ve mineral eksikliklerini de görüyoruz. O nedenle evde kalmak, sosyal mesafeye dikkat etmek ayn ekilde bu insanlar için de ayrca çok önemli. Ama unutmamak lazm ki, eer bireyin obezitesi varsa koronavirüsü çok daha ar geçirme ihtimali yüksek demektir. O yüzden özellikle bu dönemde önlemlerimizi bu yönde artrmak ve evde kalnd sürede de daha iyi beslenerek obezite sorununu hafifletmeye çalmak çok daha önemli olacaktr ifadelerini kulland.

OBEZTES OLAN KDE AIR GEçME HTMAL YÜKSEK

Her obezitesi olan birey koronavirüse mutlaka yakalanr eklinde ki bilginin de yanl olduunu vurgulayan mamolu, Ama obezitesi olan kiinin koronavirüse yakaland durumda, hekimler nasl sigara içen bunu daha ar geçirir diyorsa bu obezitesi olan kiiler için de geçerli. Yani obezitesi olan bir kiide bu hastaln daha ar geçme ihtimali yüksek ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git