Koronavirüs sonrası akciğer, böbrek, karaciğer hasarı ve şeker hastalığı görülüyor

Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs geçiren kişilerde akciğer, böbrek, karaciğer hasarı ve şeker hastalıkları görülmeye başladığını söyledi.

Haberler 12.04.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Alper ener, koronavirüs salgnnda son dönemde Türkiyede artan vaka saylarn deerlendirdi. Prof. Dr. ener, koronavirüs hastal geçirenlerde akcier, böbrek, karacier hasar ve eker hastalklar görülmeye baladn belirtti. Prof. Dr. ener, koronavirüs salgnnn yan sra bu tip kronik hastalarn salk sistemine ciddi anlamda yük oluturacana dikkat çekti.

TAM KAPANMA OLMAZSA VAKALARDA OYNAMALAR YAANACAK

Son dönemde artan koronavirüs vakalarn deerlendiren Prof. Dr. Alper ener, Tam kapanma olmazsa bu vakalardaki minik oynamalar yaanabilir. Bir gün 50 binlerde, bir gün 54 binlerde ya da daha yüksek sçramalar, 60 binler gibi rakamlara ulalacaktr. Bu süreç içinde ölümler, hastaneye yat oranlar artacak. Hastaneye yat oranlarnn artmas tek bana olumsuz faktör gibi alglanmasn. Hastal geçirenlerde artk akcier, böbrek, karacier hasar, eker hastalklar gibi tablolar görmeye baladk. Bu tip kronik hastalarn salk sistemine ciddi anlamda yük oluturacan düünüyorum dedi.

BU SÜRE ZARFINDA AILAMA HIZLANMALI, GRUP GENLETLMEL

Ne kadar erken önlem alnr ve uyulursa bunun o derece kurtarc olacan belirten Prof. Dr. ener, Bu süre zarfnda mevcut alarn hzlca yaplmas, a gruplarnn geniletilmesi gerekecek. Bakanlk zaten buna yönelik önlemleri yapyor. Bunu kazasz belasz atlatmak, hepimizin elinde. Bakanln belirledii önlemlere uyum göstermeliyiz. Ay sahada yaygnlatrmak lazm. Korkmadan, çekinmeden kii mevcut olan ay ve uygulamasn takip etmeli. Salk profesyonellerinin ekranlarda söyledii maske, mesafe, el hijyeni gibi önlemeleri tam uyum, kapal alanda kalabalklamamak gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git