Koronavirüs sonrası ani işitme kaybı yaşanabilir

Kovid-19’un işitme sistemi üzerindeki etkileri ve ani işitme kayıpları hakkında açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Çaypınar Eser, “Başlangıçta Kovid-19 bulguları daha çok geniz akıntısı, grip ve ateş şeklinde kendini gösterirken son dönemde özellikle gençlerde baş ağrısı ve ciddi eklem ağrısı yapan forma dönüşmüş durumdadır. Virüsün mutasyonlu formu gençlerde de ciddi enfeksiyon tablosu oluşturabiliyor ve ani işitme kaybı yaşanabiliyor” dedi.

Haberler 10.06.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlerde Kovid-19a bal ciddi enfeksiyon tablosu oluabildiine ve buna bal olarak ani iitme kayb yaanabildiine dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Baak çaypnar Eser, Kovid-19 hastalarda dier viral enfeksiyonlar gibi kulak burun boaz sisteminde sinir hasarna bal ani iitme kayb görülebilir. Hasta klinie ani iitme kayb ikyeti, iitmede azalma veya kulanda çnlama, uultu ile gelebilir. Bunun dnda yüz felci yani periferik fasiyal sinir hasar eklinde de hastalar görebiliyoruz. Aslnda hastalarn bazlar Kovid-19 olduklarn bilmeden bu semptomlarla günlük hayatlarna devam edebiliyorlar diye konutu.

TEDAV KONUSUNDA TEDRGNZ

Kovid-19 hastalarnda uygulanan ani iitme kayb tedavisi ile ilgili konuan Eser u ifadeleri kulland: Kortizon tedavisinin henüz uygun olup olmad ile alakal bir protokolün netlememesi söz konusu. Normal ani iitme kayb ile gelen hastalarda kortizon tedavisi 1 mg/kg olarak balarken Kovid-19 hastalarnda bu ekilde tedaviye balamak konusunda tedirgin olabiliyoruz. Sonuç olarak bu hastaln mutasyonlu formu tekrar mutasyon geçirerek gücünü kaybedene kadar devam edecek, belki de yllarca sürecek olan bu hastalkla yaamay örenmemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git