Koronavirüs ve mide gribi arasında şaşırtan benzerlik

Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Buğra Buyrukçu, mide gribi ile koronavirüs semptomları ve bulaş yollarının benzer olduğunu, bu yüzden bazen yanlış tanı konulabildiğini söyledi.

Haberler 26.10.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doktor Bura Buyrukçu, norovirüsün neden olduu mide gribi hastalnn, Covid-19 ile benzerlik gösterdiini, kiilerin bu nedenle hastaneye giderek test yaptrdn baz kiilere ise test yaptrmadan Covid-19 tans konulduunu söyledi. Covid-19da olduu gibi mide gribinin de temasla, ellerin aza götürülmesiyle çok hzl bulaabildiini belirten doktor Buyrukçu, bu hastalkta, mide bulants, kusma, ishal, ba ars ve yüksek atein en belirgin semptomlar olduunu söyledi.

COVD-19 LE CDD EKLDE ÖRTÜEN BR RAHATSIZLIK

Mide gribine yakalanmamak için temizlik ve mesafeye dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Buyrukçu, Mide gribinde kiide önce bir bulant ortaya çkyor. Bulant ile birlikte iddetli karn ars oluyor ve beraberinde kusma geliyor. Yüksek ate seyrediyor ve hemen sonrasnda ishal balyor. Bu balangç aamas ve geliim aamas maalesef Covid-19 ile çok ciddi karyor. çou zaman bu hastalara Covid-19 tedavisi uygulanp, eve gönderiliyor. Özellikle sv kaybna bal olarak yallarda ve çocuklarda çok ciddi skntlar ortaya çkyor. Bu hastalkta en önemli ey youn bulant ve kusma ile beraberinde çok youn ishalin ortaya çkmas. çok iddetli vakalarda kanl ishal de olabiliyor. çok hzl bu ishali toparlayacak bir müdahalede bulunmak gerekiyor. Bu hastalk 5 güne kadar devam ediyor. Baklk sisteminin durumuna göre uzayabiliyor. Covid-19 ile ciddi ekilde örtüen bir rahatszlk. Sonrasnda ishal yava yava geçmeye balyor. Burada baklk sistemimiz ne kadar kuvvetli olursa ve ishal ile kusma srasnda ne kadar destek tedavi verebilirsek, o kadar hzl bu rahatszl yeniyoruz dedi.

TEST YAPTIRIP HASTALIKLARIN AYRIMINI YAPMAK GEREKYOR

Doktor Buyrukçu, mide gribinin en temel tedavisinin hijyen olduunu söyleyerek özellikle okullarn açlmasyla birlikte çocuklarda bu hastaln skça görüldüünü kaydetti. Buyrukçu, tedavide baklk sistemini kuvvetlendirmek gerektiini belirterek, unlar söyledi:

Bu kiiler de en büyük sknt Covid oldum diye hastaneye gidiyorlar. Mide gribi ya da Covid-19 tans konuluyor. Koronavirüs ilaçlar tedavi etmedii için tablo daha kötü hale gelebiliyor. Bu nedenle mutlaka bir test yaptrarak bunun Covid-19 olup olmadn ayrmamz gerekiyor. Nasl olsa mide gribiyiz diye doktora gitmezseniz bu kez akcier tutulumunun çok fazla olmas ve buna bal ac bir tabloya kayabilir. Baz hastalarda ikisi birden görülüyor. Bunlar çok ar ekilde geçiriyorlar. kisinin birden görüldüü hastalarda ise en önemli tedavi baklk sisteminin kuvvetlendirilmesi oluyor. Ama mutlaka test yaparak bu hastalklar çok hzl ekilde ayrp, buna göre tedavi uygulamak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git