Koronavirüs yaşlıları mı gençleri mi daha çok etkiliyor?

Koronavirüs enfeksiyonunda risk faktörleri arasında yaşlıların ilk sırada gösterildiğini hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, virüsün gençlerde de ölümcül etkileri olduğuna dikkat çekti. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte 65 yaş üstü kişilerin daha kolay korunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Uzun, "Yaşlılarda altta yatan hastalıklardan dolayı genel durum kötü seyrederken, gençlerde sitokin fırtınasından dolayı virüs ağır görülüyor" dedi.

Haberler 07.05.2020 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede koronavirüs vakalarnn yallar arasnda daha yaygn görüldüünü belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, virüsün semptomlarnn gençlerde de ar seyredebileceine dikkat çekti. Hastaln ileri yataki kiilerde ar seyretmesinin nedeninin altta yatan kronik hastalklar olduunu ifade eden Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, Bu hastalk sadece ileri yata ar seyredecek anlamna gelmiyor. Koronavirüs gençlerde de ar görülebiliyor. Ölümlerde ya ortalamamz Avrupaya göre daha düük. Bunun en önemli nedeni ise çeitli yasaklar ile yallar korumamz oldu. stanbul en fazla vaka saysnn bulunduu il. Ancak stanbulda evde tutulan ileri yal kii oran yüzde 3lerde. Yani bu oran çok yüksek deil. Ondan dolay hastalk bizde gençlerde biraz daha ar seyredebilir diye konutu.

TEST DEL TOMOGRAF KESN SONUç VERD

Yallarn hastal yenmesindeki en önemli etkenlerden birinin tedaviye erken dönemde balanmas olduunu ifade eden Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, Tedaviye ne kadar erken balarsanz o kadar çabuk cevap alrsnz ölüm oranlar daha azalr. Ülkemize baktmzda ise ölüm oranlarnn dier ülkelere oranla az olduunu söyleyebiliriz. Avrupa virüsten krlrken Türkiyede durum neden daha farkl oldu? PCR testini yaptnzda vakalarn yüzde 60nda pozitiflik saptyorsunuz. Ama yüzde 40nda saptanmyor. Bu yüzde 40 negatif diye eve gönderirseniz bu hastalar daha sonra ar hasta olarak geliyorlar. Ama biz tomografiyi yani akcier görüntülemesini de sk kullandk. Negatif hastalarda akcier grafisinde hastada o virüsün olduunu ama o anlk testin negatif olduunu gördük ve biz yine de tedavilere baladk. Tany erken koyup tedaviye erken balamak bu oranlar bize getirdi deerlendirmesinde bulundu.

Youn bakm süreci dahi yaamadan taburcu olan yal hastalarn bulunduunu hatrlatan Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, buna ramen baz gençlerin hayatn kaybettiini söyledi. Uzun, hastaln ölümcül etkiye yol açan nedenlerini ise u sözlerle sralad:

Diyelim ki kullandnz sigaradan dolay KOAH hastalnz var. Koronavirüsle birlikte kötüleen hastay cihazdan ayrmanz çok zor oluyor. Ciddi kalp hastalnz varsa da akcierler ile urarken kalp hastaln araya girebiliyor. Öyle bir yan hastalk olduunda akcierler bozulduu anda dier hastalklar devreye giriyor. Eer siz dier organlarnza salkl baktysanz eer süreci rahat geçiriyorsunuz. Bu durumda sizin yaama ansnz çok daha fazla. Oransal olarak baktmzda yallarn daha fazla kötületiini gözlemledik. Ama bunun yannda hiçbir sknt yaamadan taburcu ettiimiz, hiç youn bakm ihtiyac olmadan, solunum sknts yaamadan normal bir ekilde tedavisini olup çkan ileri yalarda birçok hastamz var. Daha genç hastalarmzda çok iyi giderken bir anda kötüleen youn bakma giren ve hayatn kaybeden 40l yalarda hastalarmz var. Mesela bu hastamzn salk problemi obeziteydi. Vücutta bulunan maddelerde ani artlar ile beraber bir frtna oluuyor. Birçok ölümden de sitokin frtnas sorumlu. Bu durum gençlerde biraz daha fazla. Hastalklarda altta yatan hastalklardan dolay genel durum kötü seyrederken gençlerde sitokin frtnasndan dolay ar görülüyor. Bu tablodan da geri dönü çok zor.

HASTALIKTA 7 LA 14ÜNCÜ GÜNLERE DKKAT

Hastalk semptomlarnn ilk haftalarda hafif seyretmesinin kiileri rehavete sevk etmemesine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, Hastaln 7 ila 14üncü günleri arasnda hastann durumu daha da arlaabiliyor. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu zaman diliminde kötüleme görülüyorsa 14 günün sonunda bu hastalarn youn bakma girme olaslklar çok yüksek. Kii genç de olsa yal da her zaman dikkatli olmal. Genç hayatn kaybetmiyor diye bir ey yok. Altta yatan herhangi bir hastalk yok diye kötü seyretme ihtimalini göz ard edemeyiz. Hatta bizim de gördüümüz gibi gencecik insanlar hayatlarn kaybedebilir.Hastal genç yal demeden ciddiye almamz gerekiyor uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git