Kanser hastalarına özel 8 beslenme önerisi!

Gündemin, dünyayı kasıp kavuran koronavirüse kilitlendiği bugünlerde, sağlıklı beslenme kanser tedavisi gören hastalar için çok daha fazla önem taşıyor. Ancak bu konuda uzman olmayan kişilerin de öneriler ve yönlendirmelerde bulunması, hastalar ve hasta yakınlarında stres yaratıp, kafa karışıklığına yol açabildiği gibi fayda yerine zarar da verebiliyor!

Haberler 02.04.2020 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan bu noktada çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Gerek kanser tedaviniz esnasnda gerekse koronavirüse kar mücadele ettiimiz bugünlerde, çok özel bir tedavi döneminde olduunuzu ve beslenmenizin ayn parmak iziniz gibi sadece size özel planlanmas gerektiini göz ard etmeyin. Herkese iyi gelen, size iyi gelmeyebilir! Sizin aldnz tan, uygulanan tedavi yöntemi, kullandnz ilaçlar, yaam ekliniz, yanz, yaam koullarnz, beslenme alkanlklarnz ve daha birçok size özel ey, iyice irdelendikten sonra size özel beslenme tavsiyesi verilebilir. Bu özel dönemde mutlaka onkoloji ile çalan deneyimli bir diyetisyen kontrolünde olmalsnz. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan; 1-7 Nisan Kanser Haftas kapsamnda; onkoloji hastalarna hem tedavi sürecinde hem de koronavirüse kar beslenmede dikkat edilmesi gereken 8 noktay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

BESNLER KIZARTMAYIN

Bu süreçte ne yediiniz kadar nasl yediiniz de çok önemli. Yemekleri piirme yöntemi olarak kzartmadan kaçnn. çünkü kzartma ileminde ya yüksek sya maruz kalarak yanp yapsnda bir takm deiiklikler oluuyor. Et ve sebzelerin çok yüksek scaklktaki zgara üzerinde, aleve çok yakn tutularak piirilmesi, kzartlmas srasnda kanserojen maddeler oluabildiinden; frnda, buulama, halama ve buharda piirme gibi yöntemler en salkl yöntemler olarak karmza çkyor.

KIRMIZI ET TÜKETMNE DKKAT EDN

Bu dönemde proteinden zengin beslenmek; vücut direncinizin artmas ve vücut demir depolarnn azalmamas için çok önemli. Krmz et protein ve demirden zengin olmakla birlikte, buna karn doymu ya oran yüksek olduu için fazla tüketimi kanser riskini artryor. Haftann üç dört günü bir öünde krmz et tüketmek yeterli.

MEVSMNDE SEBZE TÜKETN

Sebzeler içerdii vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde tedavide büyük katk salyor. Ancak sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Örnein; salatalarnzda domates yerine havuç, krmz lahana, turp ve krmz pancar tercih edin. Havucun içerisindeki eker tedavi sürecini olumsuz etkilemiyor, aksine içinde bulunan beta karoten sayesinde bakl güçlendiriyor.

EKER TÜKETMN AZALTIN

Kanserli hücreler dahil vücuttaki tüm hücreler yakt için kan dolamndan eker (glikoz) kullanyor. Glikoz vücudumuz ve beynimiz için birincil yakt. Yani her gün yeteri kadar karbonhidrat içeren besinlerden tüketmek gerekiyor. Ancak yakt olarak kullanlan ekeri (glikozu) beyaz ekerden deil,meyveler, sebzeler, kepekli tahllar, kurubaklagiller ve süt ürünlerinden salamaya dikkat edin. Böylece kan ekeri seviyenizde ani art ve azalmann önüne geçip salkl beslenebileceiniz gibi, ar kilo ve vücutta yalanmay da önleyebilirsiniz.

MEYVELERNZN YANINA YOURT EKLEYN

Meyveler; vitamin ve antioksidan açsndan zengin olduundan baklk sistemini güçlendirmek için çok önemli olmakla birlikte dikkatli tüketilmesi gereken besinler arasnda yer alyor. çünkü meyveler früktoz ekeri içeriyor ve fazla tüketimi kan ekeri seviyelerini fazla yükseltip karacierde yalanmaya da sebep olabiliyor. Günde ortalama üç porsiyon meyve tüketimi yeterli. Ayrca meyve tüketirken yanna protein kayna olan yourt veya ayran ekleyin. Böylece früktozun kana karm yavalyor ve ani eker yükseklii engellenmi oluyor. Kanser tedavisi srasnda greyfurt, nar, karadut, böürtlen, yaban üzümünü ise; kullanlan ilaçlarla etkileime girebildiinden tedaviniz bitene kadar tüketmeyin.

BULANTI SORUNUNU ZENCEFLLE çÖZÜN

Bu dönemde kullandnz ilaçlar veya aldnz tedavi srasnda/sonrasnda yan etki olarak bulant sorunu yaayabilirsiniz. Bu durum sizi telalandrmasn. Bazen hiç böyle bir etki yaamayan kiiler de oluyor. Ama eer bulant sorunu yaarsanz, suyunuza zencefil atp içmek, aznzda kök zencefil parças bekletmek fayda salayabiliyor. Taze zencefil için bir fndk büyüklüü kadar kullanmanz yeterli olacaktr.

KURUBAKLAGLLER SOFRANIZDAN EKSK ETMEYN

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan Kurubaklagiller hem lif hem de protein açsndan zengin besinler olduundan haftada 3 gün yemek olarak veya salatalarnzn içinde kurubaklagillere mutlaka yer verin. Yaplan bilimsel çalmalar da; kurubaklagil tüketiminin kanser oluumunu önleyebildiini gösteriyor. Salata hazrlarken içerisine halanm nohut, mercimek ekleyerek hem günlük lif almnz artrp hem de daha besleyici proteinden zengin salata içerikleri hazrlayabilirsiniz diyor.

TAM TAHILLARI TERCH EDN

Beslenmenizde tam tahll ekmek, çavdar veya siyez unu ile hazrlanm ekmekler ve karabuday tüketimine yer verin. Gluten alerjisi gibi özel bir durumunuz yoksa tam tahll ekmek korkmanz gereken bir besin deil. Tam tahllar lif ve B vitaminlerinden zengin içerikleri ile salkl beslenmenize katk verecektir. Beyaz unla hazrlanm poaça, börek, kek tüketiminizi olabildiince azaltn.

Ana Sayfaya Git